Ahir, durant els incidents violents a Barcelona i a altres ciutats, els professionals de la informació van tornar a ser víctimes d’agressions i insults per part tant de membres dels Mossos d’Esquadra com de grups de manifestants, que d’aquesta manera han obstaculitzat la seva feina i en definitiva el dret a la informació de la ciutadania.

Són nombrosos els casos ocorreguts, i entre ells destaquen l’impacte de pilota de goma a les costelles d’un reporter de TV3, el robatori i crema d’una part d’una motxilla mòbil de BTV per part d’un pocs manifestants, l’agressió de Mossos d’esquadra contra informadors gràfics a Sabadell, que es denuncia a Vilaweb; i trets de pilotes de goma també contra fotoperiodistes a Barcelona. També hi va haver cops a les cames contra un altre reporter de TV3 per part de grups de manifestants (que eren recriminats per altres), i pintades amb spray a l’objectiu de la càmera de televisió i als vidres i retrovisors del seu vehicle, acompanyats dels habituals insults i amenaces contra els professionals, a qui s’impedia que poguessin gravar. També van resultar afectats diversos informadors pel llançament de gasos lacrimògens, contra els quals no estaven preparats i que els van obligar a haver de marxar dels llocs dels fets.

Si condemnables són tots els actes violents contra persones, manifestants o policies, i contra bens i mobiliari urbà, també ho és la violència o la intimidació als treballadors de la informació, que es juguen el físic per garantir el dret constitucional que té la ciutadania a ser informada. I reclamem especialment de la policia el respecte estricte a aquest dret, que forma part de la convivència democràtica.

A la vegada, i amb motiu dels aldarulls de Barcelona, alertem contra les més que probables noves peticions imperatives de les autoritats policials als mitjans de comunicació audiovisuals perquè els cedeixin imatges en brut, no emeses, preses durant els fets. I recordem que només davant un mandat judicial els mitjans poden considerar l’oportunitat de lliurar-les. Perquè els mitjans i els seus professionals són informadors, no confidents. Si es confonen els papers, s’alimenten les actituds violentes contra els treballadors quan siguin al carrer fent la seva feina.