El comitè d’empresa de RNE ha fet un comunicat on denuncia la situació de l’emissora a Catalunya. Segons el comunicat, “diferents moviments estratègics ben mesurats i orquestrats amb motivacions personals i polítiques estan aconseguint el seu efecte: matar-nos lentament”.

Com si del joc dels barquets “enfonsar la flota” es tractés, la direcció de RTVE a Catalunya s’ha proposat jugar amb la RÀDIO al seu gust, prescindint de tot allò que ens mou com a servei públic i com a mitjà de comunicació. Diferents moviments estratègics ben mesurats i orquestrats amb motivacions personals i polítiques estan aconseguint el seu efecte: matar-nos lentament.

És un joc cruel, una tortura “gota a gota” que des del CE volem DENUNCIAR

—– US EXPLIQUEM EN QUÈ CONSISTEIX EL JOC —-

A1 TOCAT:
El primer moviment és EXTERNALITZAR per MANIPULAR: els periodistes amb contractes mercantils que es responsabilitzen de programes estan lligats de peus i mans, condicionats i forçats a seguir la línia editorial que marca la direcció. Els que es neguen desapareixen, com Miquel Murga, o veuen limitada la seva llibertat a l’hora de seleccionar continguts.

Tot i la promesa de l’actual responsable de Ràdio4, que es va comprometre a elaborar una programació basada en criteris periodístics, de qualitat i que per dur-la a terme donaria prioritat als treballadors fixos de la casa, l’intent de manipulació contínua: les últimes incorporacions així ho demostren, ja que s’ha contractat a dos periodistes per la ràdio en català que NO saben parlar bé el català, de manera que el criteri d’”amiguisme” o línia política ha primat per sobre de la qualitat periodística.

La manipulació va encara més enllà, ja que la direcció exigeix i programa entrevistes, prohibeix convidats o tertulians i limita i prohibeix temes que no li interessen.

B1 TOCAT
El segon moviment ÉS “COM MÉS LLUNY, MÉS DIFÍCIL” Ens referim a l’intent de traslladar la RÀDIO (RNE, Ràdio4 i tota l’estructura) a l’emplaçament de TVE-Sant Cugat (fora de Barcelona) amb l’excusa d’estalviar diners (FALSA).

La realitat és que la RÀDIO resultarà MOLT MÉS CARA a 20 km de Barcelona, ja que només en desplaçaments d’informadors i tècnics a rodes de premsa, de convidats a la ràdio, tertulians, col·laboradors, doblarem el pressupost diari. Per no parlar del manteniment de l’edifici, que en el “futur emplaçament” dispara el pressupost al tractar-se d’unes instal·lacions antigues, que requereixen reformes i que de moment no estan condicionades per acollir estudis o una redacció de ràdio.

Independentment del tema econòmic: a 20 quilòmetres de Barcelona la programació de Ràdio4 ES FA INSOSTENIBLE. Perquè encara que sembli mentida molts dels col·laboradors de Ràdio4 són gratuïts. No cobren i es desplacen en transport públic per venir a RNE, i deixaran de fer-ho si han de pagar-se un bitllet de tren i fer desplaçaments tan llargs.
També els informadors van en metro a les rodes de premsa, o en bici. La ràdio és immediatesa, i amb els pocs recursos amb què comptem si ens fan fora de la ciutat ja no tindrem sentit. ÉS EL QUE PRETENEN.

C1 TOCAT
Amb el trasllat de la ràdio a l’edifici de TVE-Sant Cugat, es disfressa d’”estalvi” el que en realitat és ESPECULACIÓ I INCOMPLIMENT DE CONTRACTE: Tenim un contracte vigent amb l’ajuntament de Barcelona que va cedir els terrenys a RTVE a canvi de mantenir la activitat durant 50 anys al 22@. L’intent de venda de l’edifici en el qual treballa la direcció suposa una clara operació ESPECULATIVA amb l’objectiu de cobrar les plusvàlues de la requalificació del terreny. Una motivació indigna per a RTVE i que suposa incomplir l’acordat amb l’ajuntament.

D1 TOCAT
Tornen les MALES PRÀCTIQUES CONTRACTUALS A RNE: les males pràctiques que es van acabar quan una inspecció de treball sol·licitada pel CE de RNE a Barcelona ja fa 12 anys va tenir com a conseqüència multitud de JUDICIS per il·legalitats comeses des de la casa.

Doncs bé, uns anys després, la nova direcció torna a saltar-se l’estatut dels treballadors i la legalitat i torna a proposar contractes “ètica i legalment reprovables”. Disfressats de “contractes mercantils” s’estableixen jornades de treball demencials per als externs que es veuen obligats a horaris de 12 hores per aconseguir fer tota la feina que els encarreguen.

Aparentment els contracten per responsabilitzar-se d’una franja de l’antena i se suposa que la preparació l’han de fer fora del lloc de treball. Però la realitat és que treballen a la ràdio com qualsevol altre treballador però sense les mateixes condicions i sense una remuneració adequada.

Des del comitè hem vist i podem demostrar que alguns externs fan jornades de 12 hores o més a la ràdio, amb el consentiment de la direcció. AIXÒ ÉS ESCLAVITUD.

E1 TOCAT
Qüestió de criteris: CRITERIS periodístics vs CRITERIS POLÍTICS.

Ens resulta escandalós descobrir que s’espien les xarxes socials de treballadors fixos i contractats, i que la tendència política d’un periodista és un criteri per a contractar o no. En Ràdio4 s’han anunciat contractes que després no s’han produït en descobrir la tendència política del possible contractat; també resulta escandalós que des de la direcció es controlin els continguts dels principals programes, convidats, etc. Mai en un mitjà de comunicació i en un servei públic els continguts han d’estar al servei dels criteris polítics dels seus dirigents. Vergonyós.

F1 TOCAT
La direcció ha consentit i ha promogut la inutilització del fons documental de Ràdio4 i RNE a Catalunya, d’un valor informatiu incalculable. L’arxiu documental de RNE Catalunya és l’únic arxiu complet del s. XX sobre política, societat, cultura, canvis socials, etc. en aquesta zona del mediterrani; és també una eina de treball imprescindible en la ràdio per il·lustrar efemèrides, homenatjar personatges, recordar moments passats… que malauradament JA NO PODEM UTILITZAR perquè s’està degradant EL MATERIAL i NO ESTÀ A LA NOSTRA DISPOSICIÓ! El 1998 es va iniciar el procés de digitalització de l’arxiu de RNE però Catalunya va quedar al marge. Després es va digitalitzar el fons de TVE, i tampoc es va contemplar incloure l’arxiu sonor de Catalunya.

En l’actualitat l’arxiu està literalment “podrint-se” (les bobines i cintes tenen data de caducitat) sense una conservació adequada i sense la previsió de digitalització immediata. En termes pràctics: a Ràdio4 hem hagut de deixar de fer els programes de memòria històrica i altres programes de producció pròpia que se serveixen de l’arxiu. Tampoc podem actualment documentar degudament, per exemple, una mort d’un personatge públic, o notícies que remeten a la història.
L’ARXIU SONOR ÉS DE TOTS, TÉ UN VALOR INCALCULABLE I ÉS OBLIGACIÓ DE RTVE CONSERVAR-LO

G1 TOCAT I ENFONSAT
La deixadesa absoluta amb la qual la direcció de RTVE tracta als treballadors i la programació d’Ràdio4 demostren l’INTERÈS NUL que tenen en la RÀDIO. Les últimes dades dels EGM van resultar escandalosos i de fet són una confirmació que aquesta agonia ens porta a la mort i de la deixadesa amb què se’ns tracta. Aquesta deixadesa esdevé manca de recursos a tots els nivells: no fem programes especials quan l’actualitat ho requereix, no es promocionen els continguts de Ràdio4 ni l’emissora en si, no comptem amb els recursos humans per donar cobertura a totes les necessitats informatives, el director apareix per la ràdio un cop a la setmana, els plusos dels treballadors de Ràdio són inferiors als de TVE per la mateixa feina o més, els col·laboradors no cobren res, … seguim? ¿Quant de temps més aguantarem en aquestes condicions?

———- GAME OVER ————–

Barcelona, 31 d’agost del 2015