El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) vol expressar el seu rebuig als atacs de què ha estat objecte la periodista Ana Grau en les darreres setmanes. La nostra organització sempre ha denunciat les agressions de tota mena contra professionals de la informació a causa de la seva tasca professional. Ho hem dit sempre: Condemnem totes les agressions, amenaces, insults, o assetjaments contra professionals de la informació, vinguin d’on vinguin i siguin quines siguin les persones afectades, a les quals expressem la nostra solidaritat.

Amb motiu de la petició que ens ha fet l’Anna Grau demanant el nostre suport arran de la situació que ha patit, reiterem, doncs, de nou, la nostra crítica a tots aquests actes que, a més de perjudicar greument les persones afectades, suposen una notòria vulneració del dret a la informació de la ciutadania i, també, el de la llibertat d’expressió. Aquests són uns drets humans essencials en una societat avançada i cal defensar-los si volem gaudir d’una democràcia real i de qualitat. La periodista denuncia estar patint una situació de marginació i de moobing professional per les seves manifestacions en tertúlies televisives, i remarquem també la nostra defensa de la llibertat d’expressió.

Com hem fet en altres ocasions, recordem un cop més que aquestes situacions es produeixen pel fet que ni a Espanya ni a Catalunya està regulat el dret a la informació com sí que ho està en molts països del nostre entorn. L’article 52 de l’Estatut de Catalunya fixa les obligacions de la Generalitat per garantir aquest dret i fins ara encara no l’ha desenvolupat legislativament tot i les reiterades peticions que s’han fet en aquest sentit. Com tampoc no s’ha fet a escala estatal amb l’article 20 de la Constitució, que reconeix i protegeix el dret d’expressió i difusió lliure de pensaments, idees i opinions, així com el dret a comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió.

La nostra organització emplaça, doncs, les administracions a regular aquest dret de manera que quedin fixats per llei els drets i els deures dels i les professionals de la informació per tal de poder treballar lliurement per a la ciutadania.

Sense periodistes que puguin informar i opinar amb llibertat no hi ha democràcia veritable

7 de gener de 2021