Els treballadors de la Companyia de Ràdio i Televisió de Galícia (CRTVG) van manifestar el seu rebuig rotund al preacord de conveni col·lectiu subscrit entre el comitè intercentres i la direcció de l’empresa. En un referèndum celebrat el 2 d’octubre passat, es van comptabilitzar 479 paperetes en contra i 168 a favor. El rebuig és, doncs, massiu, i com que superava el 50% del cens, es converteix en vinculant, encara que sindicats i empresa haguessin pactat acceptar el resultat, fos quin fos l’índex de participació.

El preacord tenia el suport dels quatre sindicats amb presència a l’empresa: CCOO, UGT, CIG i USO, que van intensificar la campanya a favor del sí en els últims dies. A l’ens es van aixecar en els dies posteriors veus d’alguns treballadors que consideraven inexcusable la dimissió del comitè d’empresa, ja que havia quedat desautoritzat, i la convocatòria d’eleccions perquè el nou reprengui les negociacions del conveni. Des de 2004, la CRTVG està sense conveni. Amb l’anterior, la direcció i la representació sindical no van arribar a cap acord, i fins i tot es va convocar una vaga que va coincidir amb les eleccions autonòmiques, el juny de l’any passat.

Aquest resultat va provocar pocs dies després les primeres dimissions en el comitè d’empresa de l’ens públic de la radiotelevisió gallega. Han estat els membres de la CIG els que han renunciat als seus llocs en el comitè d’empresa de la CRTVG, fet que es produeix immediatament després que la majoria dels treballadors votés “no” al conveni pactat entre aquest comitè i la direcció de l’ens públic gallec.