Els treballadors d’RTVE a Catalunya han iniciat amb força la lluita per defensar els seus llocs de treball i el manteniment dels centres territorials de Ràdio Nacional d’Espanya i de Televisió Espanyola a Catalunya. Una protesta del personal de TVE a Sant Cugat ha motivat que el dijous 2 de març s’hagi hagut de fer una edició reduïda de l’Informatiu del migdia, que encara ho ha estat més quan des de les més altes instàncies de la direcció de l’ens a Madrid s’ha obligat a interrompre les informacions sobre l’oposició dels treballadors als plans de la SEPI anunciats dies enrere. Aquest bloc informatiu havia estat pactat entre el comitè d’empresa i la direcció del centre. També el dijous 2 de març, hi ha hagut una concentració de la plantilla de Ràdio 4 davant la seu del Parlament –coincidint amb l’inici del ple per part de la cambra catalana– en la qual han mostrat el seu rebuig a les intencions de tancar l’emissora i per sol·licitar el suport dels grups parlamentaris.
Els manifestants han retret al president de la Generalitat, Pasqual Maragall, les seves paraules de l’1 de març passat en què es va mostrar comprensiu amb el propòsit del Govern Zapatero de liquidar la primera emissora en català. Tot i això, diversos diputats van firmar en el plec de signatures que recullen els treballadors en suport de les seves reivindicacions. Entre aquests hi havia Josep Lluís Carod Rovira (ERC), Josep Piqué (PP), Miquel Iceta (PSC) i Oriol Pujol (CiU), Igualment crítica ha estat la plantilla de RTVE de Catalunya amb el delegat territorial de TVE, Joan Tapia, que, també l’1 de març passat i en acabar el seu programa Geometria variable, es va mostrar conciliador amb la proposta del Govern.
Els treballadors d’RTVE han rebut suport de molts comitès d’empresa de mitjans catalans i de la pràctica totalitat d’organitzacions sindicals i professionals, entre les quals hi ha el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC). El president de l’SPC, Dardo Gómez, ha assistit a la manifestació davant el Parlament. El Sindicat va explicitar el seu rebuig a les intencions del Govern en un comunicat emès el 28 de febrer passat i en el qual es reitera “el rebuig total a les propostes de la SEPI pel que fa als centres territorials de RTVE, especialment pel que fa a la reducció al mínim de la programació i la informació en català al centre de Sant Cugat del Vallès i, per sobre de tot, a la proposta de tancament de Ràdio-4, la primera emissora en català després de la dictadura. Aquestes propostes amenacen greument molts llocs de treball i són un atac a la difusió de la llengua i la cultura catalanes i a la radiotelevisió en català”.