Els treballadors de Televisió Espanyola (TVE) a Catalunya i els de Ràdio 4 i Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) a Catalunya han criticat durament les respectives emissores pel tractament informatiu en relació al referèndum de l’1 d’octubre passat i l’aturada del 3 d’octubre. En tots dos casos denuncien manipulacions informatives dels fets així com la voluntat de minimitzar la mobilització ciutadana. Els treballadors de TVE-Catalunya rebutgen «de forma rotunda, el tractament informatiu de l’1-O a TVE. Tant en els Telediarios com en les tertúlies de la 1 i del canal 24H». A més, denuncien «la manipulació indigna i la censura dels esdeveniments de la jornada de l’1 d’octubre».

Els treballadors dels informatius de TVE-Catalunya afegeixen que «es va impedir que la redacció de Sant Cugat edités les informacions relacionades amb la jornada, especialment, les relacionades amb les càrregues policials, de manera que s’enviaven els bruts a Madrid perquè fossin elaborats». Fins i tot, afirmen, «en les connexions en directe es va pressionar perquè no es parlés de càrregues policials i es minimitzés l’acció de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional».

El Comitè d’Informatius de TVE ha donat suport a la redacció del centre de Sant Cugat i ha denunciat que a Madrid va passar el mateix fins al punt que un gran nombre de periodistes es va concentrar de manera espontània davant la taula d’Informatius amb cartells amb el doble lema «vergüenza» i «vergonya». Dilluns 2 d’octubre va haver-hi mobilitzacions al centre de Sant Cugat per protestar contra aquesta situació.

Per la seva banda, els treballadors de Ràdio 4 i d’RNE a Catalunya han denunciat en un comunicat «l’intent de minimitzar la jornada de l’1-O per part dels directius de l’emissora». Critiquen la «manipulació i la visió esbiaixada que es dona des dels mitjans de comunicació on treballen de la realitat de la societat catalana, de la qual els treballadors no en són responsables». Recorden que fa temps que alerten «en diferents àmbits de la poca pluralitat que existeix a les tertúlies dels programes” de l’emissora. Contemplem amb tristesa i preocupació com aquesta situació provoca, de vegades, rebuig ciutadà al carrer, cosa que afecta el desenvolupament normal de la nostra tasca i taca la imatge d’una emissora pública que hauria d’estar al servei del conjunt de la ciutadania».