La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i els sindicats que la integren van complir amb èxit la jornada de protesta per la precarietat de la professió a Espanya, que consideren un «perill per a la democràcia». En coincidència amb la convocatòria de la Federació Europea de Periodistes (FEP), els sindicats de la FeSP van dur a terme diversos actes en bona part de les comunitats autònomes. En tots es va reclamar una norma estatal que reguli els drets laborals dels periodistes i l’aprovació de l’Estatut del periodista professional (EPP), que gairebé fa quatre anys que està bloquejat en el seu tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats. La proposta va ser presentada pel grup IU-ICV, que havia assumit el projecte del Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP), amb el suport del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, quan el Partit Socialista estava a l’oposició. Els sindicats de la FeSP intentaran que Zapatero compleixi el seu compromís i afronti en la propera legislatura l’impuls de l’EPP promès.
La Federació va fer actes a Galícia, Canàries, La Rioja, Madrid, Andalusia i Catalunya i va alertar sobre els problemes de la professió a Espanya, que considera encara més greus que a la resta d’Europa. A Catalunya, l’SPC va enviar una carta a tots els diputats del Parlament de Catalunya així com als presidents de les dues entitats municipalistes catalanes en la qual se’ls demanava el seu suport per regular el sector en la línia de les propostes que el Sindicat i la FeSP han plantejat ja reiteradament. El contingut d’aquestes cartes es pot consultar a la pàgina web del Sindicat.
Segons la FeSP, aquesta situació «posa en risc el dret a la informació de la ciutadania», ja que els professionals espanyols «pateixen cada vegada més pressions polítiques, veuen com augmenta la concentració de mitjans i com es redueix el pluralisme informatiu». Entre els actes convocats, representants del Sindicat de Periodistes de Madrid (SPM) es van concentrar davant del Congrés dels Diputats, on cinc homes i dones del sindicat, vestits amb granotes de treball blanques i gorres, exhibien grans cartells en què denunciaven el «precariodisme» i reclamaven un «Estatut ja». El secretari general de l’SPM, Agustín Yanel, en declaracions a Europa Press, va afirmar que aquestes demandes busquen la regulació del periodisme «en benefici del dret de la ciutadania a rebre informació veraç», per la qual cosa demanaran al Govern que «compleixi el seu compromís» i que elabori una Llei de drets laborals dels periodistes.
Entre la resta d’accions, la FeSP va convocar aturades de cinc minuts que es van complir a diferents redaccions d’arreu de l’Estat i va remetre cartes al president del Govern, als portaveus dels grups parlamentaris estatals i autonòmics, als diputats encarregats del tràmit parlamentari de l’Estatut, a banda de dur a terme altres accions, com ara conferències sobre la precarietat a dues universitats i la distribució d’adhesius i samarretes que els periodistes van dur posades a les rodes de premsa. A Andalusia, el grup parlamentari d’IULV-CA va anunciar la presentació al Parlament autonòmic d’una proposició no de llei contra la precarietat laboral dels periodistes i en defensa de la qualitat de la informació. Aquesta iniciativa, segons la portaveu parlamentària d’aquesta formació, Conchita Caballero, assumirà les reclamacions i la preocupació exposades per la FeSP i pel Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA) i posarà l’accent en la precarietat amb la qual desenvolupen la seva activitat un alt percentatge de professionals de la comunicació.