L’11 d’octubre passat es van clausurar els Primers tallers de gènere i comunicació de Catalunya, un debat per un periodisme no sexista, convocats per la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT) i l’Institut Català de les Dones (ICD). Les sessions es van realitzar a les seus de les diferents demarcacions del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Hi han participat una seixentena de periodistes de mitjans i responsables de comunicació de diverses associacions i institucions. A la sessió que va tancar aquestes jornades i en les quals hi van participar responsables de diferents mitjans de comunicació catalans, aquests van reconèixer la necessitat de canviar la seva òptica patriarcal.
En les propostes aprovades en el decurs d’aquests tallers es destaca que el tractament de la notícia ha de ser complet: anàlisi, aprofundiment, contrast, claredat i seguiment. S’han d’assolir dos objectius. El primer és crear debat i opinió plural i el segon, divulgar informació que pertanyi també als interessos de les dones.
Els mitjans generalistes, en especial els públics, en les seves funcions d’informar, entretenir i crear opinió, haurien de deixar d’enfocar tant sols una realitat i amb una única mirada:
. Fer un ús no se sexista del llenguatge. Utilitzar els manuals i recomanacions elaborats a tal efecte.
. Eliminar els anuncis de contactes.
. Visibilitzar altres interessos de col·lectius menys incidents a la societat i als estaments de poder.
. Contrastar i documentar les informacions sempre tenint en compte el concepte «gènere», és a dir que hi siguin presents els homes i les dones.
. No oblidar que més enllà de la vida política hi ha comunicació i per tant es poden generar altres notícies: a la quotidianitat també hi ha la notícia.
Altres propostes
. Elaborar els informes globals o internacionals d’ONG, Organismes Internacionals, etc. (memòries, informes, investigacions i estudis) sempre amb el biaix de gènere i fent-ne separates per temes especials.
. A nivell local, fomentar l’elaboració i difusió de projectes que facilitin la recuperació de la memòria de les dones de cada municipi, tant a nivell associatiu com personal. Això es pot fer de moltes maneres, per exemple a través de la convocatòria de beques, concursos…
. Incidir de forma especial en les commemoracions de les diades internacionals: 8 de març, Dia Internacional de les Dones; 28 de maig, Dia Internacional de la Salut de les Dones; 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones. També en les menys conegudes com el dia d’Internet, 17 maig i el dia internacional del Bloc, 31 d’agost, entre d’altres, per evitar una altra exclusió de gènere.
Temes a tractar relacionats amb aquestes diades:
8 de març. Laboral: conciliació de la vida laboral i la familiar: Permisos de maternitat i paternitat, coresponsabilitat en l’educació dels fills i de les filles. Campanyes del tipus «arrisca’t, sigues home, i demana el teu permís de paternitat», noves masculinitats…
28 de maig. Declaració dels Drets Humans. Drets sexuals i drets reproductius. Dret a l’avortament lliure i gratuït. Malalties que afecten més a les dones. Investigació de fàrmacs específics…
25 de novembre Dia internacional contra la violència de gènere Educació en la «no violència» a través de nous models de comunicació. Difondre a través de tots els mitjans i en especial, dels públics, locals i generalistes, els informes d’entitats com Amnistia Internacional sobre la violació dels drets de les dones. Bones pràctiques en informació sobre casos de violència.