CCOO, UGT i la FeSP demanen a l’AEDE que reflexioni sobre els problemes reals de les seves empreses i qui han causat la pèrdua d’ingressos

Comunicat conjunt de Comissions Obreres (CCOO), la Unió General de Treballadors (UGT) i la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP).

Quan falten pocs mesos perquè expiri la vigència de l’IV Conveni Col·lectiu Estatal de Premsa Diària, l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE), representació empresarial en la taula de negociació, insisteix en la seva negativa a cap tipus d’increment salarial i veu inviable qualsevol acord que no inclogui una nova congelació de salaris, al·legant la greu situació dels mitjans de comunicació.

Després de 15 mesos de reunions, l’AEDE tampoc accepta propostes dels sindicats com la regulació del treball autònom, l’obligatorietat d’avaluar els riscos psicosocials, el reconeixement dels drets d’autoria dels periodistes o tornar a aplicar la jornada laboral de l’anterior conveni.

En canvi, proposa sense més la congelació salarial i fins i tot la pròrroga del conveni tal com està, oblidant l’esforç que per als treballadors als qui s’aplica aquest conveni suposa no haver rebut ni un sol euro d’increment en els últims vuit anys i tenir en l’horitzó quatre anys més en aquesta situació.

Els sindicats que negocien aquest conveni col·lectiu amb la patronal AEDE -Comissions Obreres (CCOO), la Unió General de Treballadors (UGT) i la Federació de Sindicats de Periodistes (*FeSP)- han advertit les contradiccions de l’AEDE, que d’una banda reflecteixen la incapacitat dels empresaris per buscar solucions a la crisi del model del negoci i, per una altra, en repetits comunicats subratlla la solvència i rendibilitat dels mitjans de comunicació impresos enfront d’altres formats de premsa.

En l’últim Llibre Blanc de la Premsa Diària, l’AEDE afirma que “s’ha sabut reaccionar i evolucionar cap a la transformació digital alhora que han continuat els grans esforços en la contenció de costos, la qual cosa ha permès millorar l’eficiència i la rendibilitat dels mitjans”, una millora que es dóna especialment en la premsa regional.

Els sindicats demanen de nou a l’AEDE que examini quins són els veritables problemes dels seus associats i qui han estat els causants, i faci d’una vegada una reflexió sobre la realitat d’empreses i treballadors inclosos en aquest conveni estatal.

Amb la proposta de congelació salarial, una vegada més els editors fan responsables de la seva pròpia crisi a plantilles de professionals mal pagades i amb moltes més tasques a realitzar després de l’acomiadament de desenes de companys i companyes; plantilles que ja han sofert i assumit amb escreix els efectes de la crisi, acceptant fins i tot un increment de jornada en la negociació de l’anterior conveni col·lectiu estatal.”

31 de març de 2017