Des del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) estem seguint amb interès i il·lusió els canvis que s’estan produint a TVE. Però també ens està suscitant un cert desencís comprovar que aquests nous aires no arriben encara a Catalunya. Així, exigim als nous responsables de l’ens públic que impulsin que la renovació arribi també al centre territorial de Sant Cugat.

De tota manera, limitar-se a canviar els gestors de TVE a Catalunya no semblaria una mesura suficient atesa la seva dependència jeràrquica del director de Televisió Espanyola. Actualment és Eladio Jareño, una persona que acumula un llarg historial en la fosca trajectòria de manipulació informativa i distorsió de realitat a la televisió pública estatal. Per tant, no és presentable que segueixi tenint la responsabilitat del control de la producció i de l’activitat dels centres territorials que d’ell depenen.

Del director de Televisió Espanyola depèn el nomenament dels responsables de TVE-Sant Cugat, que han aplicat la censura i manipulació informatives que els dictaven des de Torrespaña i que han estat denunciades pel Consell d’Informatius de forma reiterada. Fins i tot el CAC va posar de relleu que la informació relativa al PPC ocupava el primer lloc dels continguts a l’informatiu de Sant Cugat, per davant dels partits del govern, tant el català com de l’espanyol. Per tant, per garantir que el canvi que s’està produint a la televisió pública estatal arriba a Catalunya i a les delegacions controlades des de la direcció de TVE –hi ha centres territorials gestionats directament per una direcció específica– és imprescindible rellevar Jareño de la direcció de TVE.

Cal recordar que Jareño és una persona estretament vinculada al PP, ja que ha estat cap de premsa del partit a Catalunya i també ho ha estat de la Delegació del Govern a Catalunya. Com a responsable de la comunicació del PP català va tenir una implicació substancial en l’afer de les escoltes telefòniques al restaurant la Camarga, el juliol de 2010. Tampoc s’ha d’oblidar que el Consell d’Informatius de TVE va demanar la seva dimissió el 2016 –pocs mesos després de la seva arribada al càrrec– per no autoritzar la difusió de la conversa entre el llavors ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, en les quals tots dos parlaven de buscar casos de corrupció i acusacions penals en dirigents d’ERC i CDC poc abans del referèndum del 9-N.

El novembre de 2014, quan va ser designat director d’RTVE a Catalunya, l’SPC va fer públic un comunicat mostrant el seu rebuig al nomenament de Jareño assegurant que «no garanteix la necessària independència, neutralitat i objectivitat que la Constitució contempla per als mitjans de comunicació social dependents de l’Estat en el seu article 20». Quan el març de 2016 va ser promocionat a la direcció de TVE, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), va expressar la seva oposició i va afirmar que «suposa un pas més cap a la governamentalització i el servilisme partidista de la cadena pública estatal. La seva trajectòria professional està totalment vinculada al Partit Popular, ja que va ser cap de premsa de la Delegació del Govern a Catalunya i posteriorment en el PP català. D’aquest lloc va passar a ser director de TVE a Catalunya i després responsable del centre territorial d’RTVE on ha protagonitzat diverses polèmiques que han posat en evidència una manera d’actuar totalment supeditada als interessos d’aquest partit».

Tot aquest historial fa inviable admetre que Jareño pugui tenir un lloc en una TVE renovada basada en el pluralisme i el respecte al dret a la informació. Però com a SPC ens preocupen a més els danys col·laterals que això suposa d’impedir que la renovació de la televisió pública estatal es pugui estendre a Catalunya i a altres centres territorials. Per tant, reiterem l’exigència de cessament d’Eladio Jareño i, de retruc, la dels actuals responsables de TVE a Catalunya, que sempre han actuat al dictat de Jareño i dels interessos del PP.

Per uns mitjans públics al servei de la ciutadania!

7 de setembre de 2018