La sentència del TSJCV obliga a readmetre prop d’un miler de treballadors

La Sala Social del TSJCV ha declarat nul l’ERO de RTVV, tal com sol•licitaven els sindicats i la Fiscalia, que considerava que aquesta mesura “vulnera els drets fonamentals dels treballadors i genera discriminació entre uns i altres afectats perquè incompleix el principi d’igualtat”.

La sentència estima les demandes contra Radiotelevisió Valenciana i declara la nul•litat de la decisió adoptada “en relació a l’extinció dels contractes de treball d’empleats de la seva plantilla amb dret a la reincorporació dels treballadors afectats en els seus corresponents llocs de treball”.

Durant el judici, celebrat els dies 21 i 22 d’octubre, el fiscal havia demanat la nul•litat de l’ERO per possible vulneració de drets fonamentals, ja que segons el seu parer “l’alteració” del llistat d’afectats va suposar un “tracte discriminatori” i no es va aportar la documentació necessària a la part dels treballadors, cosa que s’afegeix a “irregularitats” en el procediment.

Els demandants (CCOO, CGT, Intersindical Valenciana i UGT) també demanaven la nul•litat per estimar que no hi havia causa per a aquest ERO més enllà de la “política”, que l’empresa va actuar amb “mala fe negociadora” i que es van vulnerar drets fonamentals mitjançant el “frau” en l’aplicació dels criteris als afectats i la manca d’informació.

Per la seva banda, Radiotelevisió Valenciana havia demanat la desestimació de les demandes col•lectives al considerar que no s’havien vulnerat drets fonamentals i que l’ERO estava justificat per causes tècniques organitzatives i sobretot econòmiques, que era “ajustat a dret” i que s’havia aplicat “amb totes les cauteles” i sense discriminació.

El lletrat de la Generalitat va insistir en les causes econòmiques de l’ERO, a causa del descens del volum de negocis en els darrers anys que fa que si es manté la plantilla, els costos es “desbordin”, i ha considerat que quan es parla de diners públics cal buscar “l’eficàcia”.

Amb aquesta decisió del TSJCV , l’ens es veu obligat a readmetre els prop de mil treballadors acomiadats. Inicialment estaven afectades 1.198 persones però RTVV es va veure obligada a readmetre 186 tècnics.