La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha mostrat la seva satisfacció per la decisió del Tribunal Suprem de Londres que ha determinat que els periodistes i mitjans de comunicació del Regne Unit, inclosos la BBC, ITN i Sky News, no poden ser obligats a lliurar les imatges enregistrades durant un desnonament de famílies del del Dale Farm a Essex, l’octubre passat.

La sentència del Tribunal Suprem de Londres rebutja la decisió adoptada anteriorment pel Tribunal de Chelmford que havia concedit a la policia la sol•licitud de poder accedir a centenars d’hores d’imatges enregistrades durant el desnonament.

“Aquesta sentència és una fita molt important en la defensa dels principis fonamentals d’independència de la premsa i un precedent important per a possibles demandes futures d’imatges per part de la policia”, ha dit Jim Boumelha, president de la FIP. “Felicitacions als nostres col•legues (del sindicat britànic) per la seva lluita valenta per resistir les pressions d’extorsió, quan era evident que aquestes demandes conculcaven la llibertat d’expressió expressada en la llei europea. La seva victòria assegurarà que tots els seus col•legues, fotògrafs i càmeres, no siguin obligats per demandes com aquestes en el futur.”

Els periodistes i la Unió Nacional de Periodistes al Regne Unit i Irlanda (NUJ), havien advertit que si es satisfeia la demanda de la policia dels informadors serien vistos com un braç més de l’Estat.

“Avui hem aconseguit una victòria molt important per a la causa de llibertat de premsa i la protecció de fonts i del material periodístic, “ha afirmat Michelle Stanistreet, secretària general de la NUJ. “Estem molt satisfets que el nostre sindicat i altres organitzacions de mitjans de comunicació hagin guanyat la batalla a la Cort Suprema contra la intenció policial de forçar els periodistes a lliurar aquestes imatges.”

Més informació a la web de la FIP