El National Union of Journalists (NUJ), el sindicat de periodistes del Regne Unit, ha criticat el primer ministre Tony Blair per haver-se queixat de la cobertura informativa de la BBC sobre la crisi desencadenada per l’huracà Katrina als Estats Units. La queixa de Blair l’ha donat a conèixer el magnat de la comunicació Rupert Murdoch, propietari del grup mediàtic més important de la Gran Bretanya, entre ells el diari sensacionalista The Sun i el canal de TV Sky News. Murdoch, en un seminari organitzat per l’expresident dels EUA Bill Clinton, va dir segons les informacions publicades que “Tony Blair -potser jo no hauria de repetir aquesta conversa- em va dir ahir que era a Nova Delhi i que va sintonitzar el Servei Mundial de la BBC, per saber què passava a Nova Orleans. I va dir que la informació estava plena d’odi contra els Estats Units i es delectava pels nostres problemes”.

“Les crítiques de Tony Blair a la BBC per exposar la divisió entre rics i pobres i la lentitud dels serveis d’emergència per dur auxili als pobres de Nova Orleans, va més enllà del menyspreu”, ha afirmat Jeremy Dear, secretari general del NUJ, i ha afegit que “Tony Blair ha desregularitzat la radiodifusió per servir els interessos de Rupert Murdoch. El seu últim atac a la BBC demostra que encara està del costat de Murdoch”. Blair també va ser criticat per respectats corresponsals de la BBC, com Martin Bell, que va dir que l’informe de la BBC, realitzat per Matt Frei, va ser “absolutament immaculat i que si Blair volia enfrontar-se a la BBC per aquest informe trobaria un “zero de suport”. Charles Wheeler, veterà corresponsal de la BBC als Estats Units va dir que la cobertura va ser “bona i cada vegada millor i millor i va defensar que l’informe fos emotiu, “Tu li has de dir a la gent què sents i què odies -això és part del legítim reportatge”.

Una de les primeres mesures de Tony Blair en ser elegit al càrrec de primer ministre, va ser enviar l’esquerranós ministre de finances Gordon Brown, als Estats Units on es trobava Murdoch, per sol·licitar-ne el suport. Murdoch va respondre amb titulars de primera pàgina a favor de Blair a The Sun. Murdoch, australià que es va nacionalitzar nord-americà per poder adquirir mitjans de comunicació, va acomiadar centenars de periodistes durant el govern de Margaret Thatcher, de qui va ser un fervent defensor.

Traducció: Traduït traduit.com