En les darreres setmanes diferents mitjans digitals s’han fet ressò de les paraules del periodista Bru Rovira, premi Ortega i Gasset del 2004, i que acaba deixar el diari La Vanguardia després de 20 anys, 15 dels quals com a reporter internacional. Aquestes manifestacions van ser realitzades durant la Trobada Internacional de Foto Periodisme celebrada a Gijón el mes de juliol passat. Rovira va sostenir a l’encontre que el periodisme de debò «se n’ha anat a fer punyetes»; que «el gran reportatge es trasllada als llibres perquè ja no té cabuda en els diaris, interessats solament en petites notícies sense context». Ha raonat el seu allunyament de La Vanguardia perquè ja no es pot comptar amb les empreses: «L’ideal antic que des de les empreses es pot modificar el món s’ha perdut, no hi ha debat a les redaccions.»

Algunes de les seves frase són extremadament eloqüents sobre la situació dels professionals de la informació dins de les empreses:
«Hem volgut fer periodisme, anar als llocs, explicar les coses, privilegiar la informació… però l’empresa ens ha ofegat, ens ha convertit en funcionaris.»
«Sóc un experiodista de La Vanguardia. El diari que he deixat és silenciós, amb persones amb horaris i sous fixos, en el qual ningú viatja».
«S’ha acabat això, això s’ha acabat, els mitjans estan comprats. El periodisme ha anat perdent el context, el discurs de la paraula, s’ha redirigit cap a les emocions i l’espectacle: és una mercaderia.»
«A Anglaterra i a França encara hi ha un espai per al periodisme d’investigació vivencial, per al gran reportatge que requereix temps d’elaboració. Aquí no. Avui el periodisme ha perdut la independència que li havia atorgat la democràcia i ha deixat d’informar. Primer anul·la la història, no la contextualitza.»
«Si no molestem, ens convertirem en una societat totalitària. No som innocents, vam viure en el conflicte permanent i hem de prendre posició.»
«El periodisme d’investigació a Espanya és d’una sola font. És una lluita d’uns contra uns altres.»

La conclusió de Rovira és que el periodista ha de recuperar el control dels processos informatius, sortir del sistema, tornar a investigar i oferir als grans mitjans productes de qualitat.