El ministre de Defensa, José Bono, s’ha mostrat partidari d’impulsar lleis que garanteixin l’autonomia de polítics i periodistes, després d’assegurar que un alcalde no és autònom si el partit li dicta què ha de fer en el seu ajuntament i que l’autonomia d’un periodista “exigeix un sou digne”. Bono va fer aquesta afirmació a Estepona (Màlaga) en el decurs de la seva intervenció en el curs d’estiu Periodisme i poder polític: una convivència difícil però necessària. El ministre, segons informa El Semanal Digital, va preguntar que “com poden ser independents periodistes amb contractes escombraria de tres mesos als quals paguen tres duros i a la primera de canvi els despatxen si no diuen allò que li agrada que es digui a qui li paga el salari o a qui li va firmar el contracte de misèria?”. Bono va afegir que “l’autonomia dels periodistes exigeix un sou digne, en cas contrari, el que hi ha és servitud”.
L’expresident de Castella-La Manxa va animar les organitzacions de periodistes a vincular la permanència a la feina “amb l’autonomia i la dignitat de l’exercici periodístic”. Bono va fer la comparació amb la judicatura dient que, “si es demana que els jutges estiguin ben pagats perquè ningú no tingui la temptació de subornar-los, no haurien d’estar també ben remunerats els periodistes?”, suggerint com a alternativa lleis com les que ja hi ha a altres països i que les organitzacions de periodistes han plantejat en diverses ocasions i que ara estan en tràmit al Congrés dels Diputats. Una darrera consideració que el ministre va plantejar és que cal modificar algunes lleis i “que no sigui la relació de periodistes i polítics de la qual podem treure suc l’endemà perquè la premsa trasllada el que el polític complaent ha aconseguit colar a un amic periodista”.
La necessitat d’impulsar la regulació legislativa de la tasca dels informadors també ha estat defensada per altres membres del Govern, entre els quals hi ha el mateix president, José Luis Rodríguez Zapatero, o la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega. De fet, al Congrés ja s’han presentat iniciatives parlamentàries amb aquesta finalitat que recullen les aspiracions dels professionals de la informació i que després de l’estiu podrien començar a discutir-se a la cambra.