Fotoperiodistes de diferents mitjans s’han concentrat aquest matí davant la ciutat esportiva del FC Barcelona, a Sant Joan Despí, per protesta contra les restriccions imposades per la Lliga de Futbol Professional (LFP)i els clubs esportius que neguen l’accés dels i les professionals de la informació per cobrir entrenaments i partits que ara es reprenen després de la fase de confinament pel coronavirus. Mobilitzacions similars n’hi han hagut també a altres ciutats espanyoles com Madrid, Villareal, Logronyo, Sant Sebastià, La Corunya, Granada, Vitòria, Màlaga, Múrcia i Pamplona. A Madrid la protesta s’ha fet davant la seu de la LFP.

La convocatòria aquestes protestes ha estat feta per diferents col·lectius i associacions de fotoperiodistes i tenien com a objectiu mostrar el rebuig a la prohibició de la LFP que els i les periodistes puguin accedir als entrenaments i partits amb l’excusa del coronavirus. Aquest veto està inclòs en el protocol que la Lliga va enviar al Consell Superior d’Esports (CSD) per a la represa de la competició esportiva en el futbol. En aquest document, aprovat pel CSD, s’estableix el veto a l’accés de professionals de la informació a les instal·lacions dels clubs i s’atribueix la tasca de proporcionar imatges únicament als clubs i a la mateixa LFP. Aquest fet suposa «un monopoli informatiu» i les protestes es convoquen «per a defensar la nostra ocupació» sota el lema “Amb el dret a la informació no es juga”.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) dóna suport a aquestes mobilitzacions i ja va denunciar, en un comunicat fet públic el passat 12 de maig, la vulneració del dret a la informació de la ciutadania que suposen aquestes mesures de la LFP. En aquest comunicat, s’afirmava que «l’LFP, amb la complicitat dels mitjans de comunicació, aprofita el COVID-19 per carregar-se el dret a la informació». També es deia que aquestes normes suposen «un greu perjudici per als i les professionals de la informació i una vulneració al dret a la informació de la ciutadania, ja que els mitjans rebran només allò que interessi a la Lliga i als clubs. Això serà possible gràcies a la complicitat de les empreses de comunicació, que han acceptat aquestes normes malgrat que degraden la qualitat de la informació que proporcionen a la ciutadania”.

Les i els fotoperiodistes han utilitzat les etiquetes #libertadparainformar i #noalmonopolioinformativo per difondre les protestes. Han demanat que els i les professionals que acudissin ho fessin amb la càmera, la màscareta i mantenint les distàncies de seguretat. La FeSP espera que l’LFP atengui aquestes reivindicacions i modifiqui el seu protocol d’actuació elaborat per a la represa de la competició futbolística. També insisteix en la responsabilitat dels mitjans de comunicació a donar suport a aquestes peticions perquè està en joc el treball dels seus professionals –estiguin en plantilla o no– i la qualitat de la informació que proporcionen.

Així mateix, el Consell Superior d’Esports ha d’intervenir per a evitar aquesta flagrant vulneració del dret a la informació de la ciutadania i promogui la modificació del protocol que va validar fa unes setmanes, cometent un error democràtic que ara ha de corregir amb la màxima urgència. Per això la FeSP insta la presidenta d’aquest organisme governamental, Irene Lozano, a què rectifiqui l’aprovació inicial del protocol i reconegui el dret dels i les professionals de la informació a accedir als estadis, tant per la defensa dels llocs de treball de les persones afectades –estiguin en plantilla o estiguin om a freelance.