La darrera reunió de les organitzacions integrants del Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP), celebrada el passat dia 26 d’abril a Madrid –del qual forma part la FeSP, conjuntament amb els col·legis de periodistes de Catalunya i Galícia i les agrupacions de periodistes de CCOO i UGT– va acordar tornar a realitzar conjuntament un torn d’entrevistes amb els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per tal d’interessar-se pel compromís de cada grup amb l’aprovació del projecte de llei de l’Estatut del periodista professional (EPP). Aquesta iniciativa parlamentària està en tràmit des del novembre de 2004 i amb aquestes reunions es pretén instar els membres de la comissió constitucional que la discuteix perquè s’arribi aviat a la fase de conclusions i votació final.
Els dirigents de totes les organitzacions que formen part del FOP van acordar també continuar donant suport a les reivindicacions dels treballadors de la ràdio i la televisió pública espanyola, contra la dràstica reducció de plantilles proposada per la SEPI, avançant-se inexplicablement a l’aprovació de la llei que defineix el nou model de l’ens d’RTVE, que acaba de ser aprovada al Senat.
Els grups parlamentaris del PSOE i IU-ICV, sindicats i experts van reiterar en una jornada sobre l’EPP, que es va fer al Congrés dels Diputats, organitzada per CCOO, el seu suport a aquesta iniciativa, que ha de permetre el desenvolupament de l’article 20 de la Constitució, de manera que es reguli la professió periodística i que es permeti als informadors reforçar la seva professionalitat i la seva independència davant dels poders polítics i econòmics. El coordinador general d’IU, Gaspar Llamazares, present en l’acte, va assegurar que aquest estatut no té “grans ambicions”, sinó que demana “drets mínims” i que per això el defensaran i intentaran agilitar els tràmits parlamentaris, ja que el termini d’esmenes està obert des de fa un any.
El diputat socialista Elviro Aranda també va reafirmar el suport del seu grup a la presa en consideració de la llei, però va advertir que “s’han d’escoltar totes les compareixences de la Comissió per poder elaborar un text consensuat”. També va afirmar que l’Estatut no és només un espai de “dignitat” professional per al periodista, sinó que és “necessari” per al sistema democràtic. El periodista José Maria Torre Cervigón, exsecretari general de la FAPE i membre honorari del FOP, va assegurar en la seva intervenció que l’EPP és necessari per “reforçar la democràcia i és també l’únic instrument que garanteix la fi de la falta de regulació en aquesta professió”.
D’altra banda, la comissió Constitucional del Congrés dels Diputats, que s’ocupa de la tramitació de l’EPP, ha représ les compareixences dels experts, un cop que els treballs per a la redacció de l’Estatut de Catalunya van interrompre els debats sobre l’altre Estatut.