L’any 2012 comença per als mitjans de comunicació tant malament com va finalitzar. Si acomiadaven l’any amb la desaparició de dues televisions locals: Gavà Televisió i Televisió L’Hospitalet, aquests primers dies de gener és la premsa escrita qui dóna la primera mala notícia.

Mediapubli, l’editora del diari Público, ha presentat una sol•licitud de declaració de “concurs voluntari de creditors” davant el Jutjat Mercantil de Barcelona. L’empresa justifica aquesta “inevitable” mesura com a “eina de reestructuració” per procurar la viabilitat futura del projecte.

Segons s’informa a la web del diari, Mediapubli “es veu obligada” a prendre aquesta decisió davant “la intensificació de la crisi publicitària, la profunda transformació que està patint el sector de la premsa escrita i les dificultats per accedir a nou finançament” per “salvaguardar de la millor forma possible els interessos de totes les parts afectades”.

El concurs de creditors voluntari també s’ha presentat conjuntament per a l’empresa filial editora de La Voz de Asturias i la seva edició digital, amb una quarantena de treballadors.

En un article d’opinió, el director de Público, Jesús Maraña, explica les raons d’aquesta decisió i afirma que “la recerca de préstecs financers els últims mesos, i fins al mateix dia d’ahir (dilluns), ha resultat infructuosa”.

Maraña aclareix que la situació del diari no es deu al canvi polític produït en les darreres eleccions generals, amb la victòria del PP. Amb tot, ha advertit sobre “l’evident desequilibri del paisatge mediàtic”, el qual assegura que mereixeria una reflexió en els àmbits d’esquerres i la societat en general.

Público va néixer el setembre del 2007 i arrossega problemes econòmics des de fa mesos. El passat setembre va presentar un ERO que finalment va acabar com un procés de baixes incentivades, a les qual es van acollir 32 persones, i reduccions salarials.