Les organitzacions de professionals de la informació signants d’aquest comunicat denuncien que les necessàries mesures de seguretat adoptades enfront del coronavirus estan sent utilitzades per diverses institucions, organitzacions i partits polítics com un pretext per limitar l’accés de periodistes i fotoperiodistes a actes informatius que són d’interès per a la ciutadania.

Amb l’excusa que han de vetllar per la seguretat, es produeixen situacions en les quals clarament s’impedeix l’accés dels informadors en assumptes que poden resultar incòmodes per als seus protagonistes. Per contra, quan a aquestes mateixes institucions, organitzacions o partits els interessa comunicar alguna cosa, no tenen inconvenient a comparèixer i fer canutazos en els quals els professionals no poden mantenir les mesures de seguretat adequades.

Els mitjans de comunicació en general, i el fotoperiodisme en particular, no són agències de comunicació a la disposició dels interessats sinó el mitjà perquè la ciutadania rebi informació veraç i plural sobre assumptes que són d’interès general.

Les organitzacions signants d’aquest comunicat lamentem que la COVID-19 estigui sent utilitzada com una coartada per, en determinats casos, ocultar informació. Els professionals de la informació venim demostrant que respectem les mesures sanitàries acordades, per la qual cosa demanem que ens convoquin a cobrir els actes informatius amb seguretat en comptes d’enviar gratuïtament als mitjans de comunicació les fotografies o vídeos. Amb aquesta pràctica, aplicada pels grans clubs de futbol, alguns partits polítics i altres organitzacions i institucions, faciliten només la informació que li interessa a qui l’ofereix, per la qual cosa vulnera el dret de la ciutadania a rebre una informació veraç i plural.

Així mateix, denunciem que el coronavirus està sent utilitzat per diverses institucions i entitats per generalitzar els pools de fotoperiodistes, una pràctica que limita l’accés dels i les professionals en els actes informatius a un únic mitjà que després el facilita als altres. Restringir amb aquest mètode el nombre de professionals que poden accedir a una cobertura informativa hauria de ser una cosa excepcional, quan existeixin causes justificades per adoptar aquesta mesura.

Les organitzacions que subscriuen aquest comunicat demanen que, quan algú convoqui als mitjans per a realitzar declaracions al carrer, ho faci amb un sistema de so que permeti als professionals escoltar les seves paraules i realitzar preguntes a una distància adequada.

Signen aquest comunicat:
Associació Nacional d’Informadors Gràfics de Premsa i Televisió (ANIGP-TV), ), Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP)*, Asociación de Informadores Gráficos de Burgos (AIGB), Asociación de Informadores Gráficos de Euskal Herria (EIGE), Asociación de Informadores Gráficos de Prensa de la Región de Murcia, Asociación de Informadores Gráficos de La Rioja (AiG-Rioja), Asociación de Informadores Gráficos de Talavera de la Reina (AIGTR), Asociación de la Prensa de Sevilla, Asociación de Periodistas de la Provincia de Alicante, Asociación de Prensa Deportiva de Álava, Asociación de la Prensa Deportiva del Principado de Asturias (APDPA), Asociación de la Prensa Deportiva de Zaragoza, Asociación Profesional de Fotoperiodistas de Aragón (APFA), Asociación Profesional de Fotoperiodistas Asturianos (APFA), Asociación Profesional de Fotoperiodistas Cántabros (APFC), Asociación de Reporteros Gráficos de Navarra (AREGNA/NAGE), Colectivo Profesional de Fotoxornalistas de Galicia, Fotorreporteros de Valladolid, Unió de Periodistes Valencians.

(*)El FOP està integrat per: Col.legi de Periodistes de Catalunya, Colexio Professional de Xornalistas de Galícia, Agrupacions de Periodistes de CCOO i UGT, Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), UPIFC-Sindicat de la Imatge i Associació Nacional d’Informadors Gràfics de Premsa i Televisió (ANIGP-TV)

6 de novembre de 2020.