Un total de 12 periodistes procedents de set països diferents opten al I Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado, convocat pel Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA) en memòria del periodista cordovès Julio Anguita Parrado mort a l’Iraq el 7 d’abril de 2003, amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Universitat de Còrdova.

Tancat el termini de presentació de candidatures, la secretaria del premi ha comptabilitzat dotze propostes que corresponen a professionals de la informació d’Espanya (cinc candidats), L’Iraq (dos), i un de Portugal, Xile, Perú, Argentina i Itàlia, que desenvolupen el seu treball en zones de conflicte bèl·lic o especial violència social. L’SPC ha proposat com a candidats a la distinció els periodistes Joan Roura, de TV3; i Giuliana Sgrena, corresponsal a l’Iraq del diari italià Il Manifesto, país on va ser segrestada.

Les dotze propostes han estat presentades per diferents organitzacions professionals com el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Madrid, el Sindicat de Periodistes d’Andalusia, el Sindicat d’Informadors Professionals de La Rioja, el Col·legi de Periodistes de Xile i la Unión Nacional de Periodistes de Regne Unit.

El jurat, integrat pels periodistes Jon Sistiaga (Cuatro), Roberto Montoya (El Mundo) i Ramón Pérez Maura (ABC), els professors Bernardo Díaz Nosty (Universitat de Màlaga) i María Dolores Adam (Universitat de Còrdova) i Julio Anguita González, com representant de la família Anguita Parrado, es reunirà a Còrdova el pròxim 8 de març per a donar a conèixer la seva fallada. El premiat, al que es reconeixerà la seva trajectòria compromesa amb els drets humans i la pau, rebrà 3.000 euros i una figura commemorativa, dissenyada per l’Escola de Joieria de Còrdova i realitzada per un orfebre triat per la direcció del Parc Joier de Còrdova.