La xerrada Periodisme i ciutadania que el 21 de juny es va fer a la sala de graus de la Universitat Rovira i Virgili (URV) organitzada per l’Espai Càtedra va servir per defensar una vegada que la informació és un bé que pertany a la ciutadania i no als mitjans de comunicació o els periodistes. El president del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació, (SPC), Quico Ràfols, va intervenir per defensar una vegada la regulació del dret a la informació de la ciutadania i que com a tal, cal una llei que garanteixi que és respectat.

L’acte estava convocat per l’associació cultural Etcètera i la Càtedra d’Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel i Martín de la Universitat Rovira i Virgili (URV), conjuntament amb la demarcació de Tarragona de l’SPC i suposava també el tret de sortida a la celebració del XXV aniversari del sindicat, que s’ha complert aquest 19 i 20 de juny. En el decurs de la seva intervenció, Ràfols va recordar que l’Estatut de Catalunya estableix en el seu article 52 quines són les obligacions de la Generalitat per garantir el dret a la informació de la ciutadania. També va explicar tota la tasca que el sindicat ha fet des que l’Estatut és vigent per reclamar el desenvolupament legislatiu d’aquest article.

També va presentar el pentadecàleg «15 accions per a un periodisme digne», aprovat a l’Assemblea Oberta de Periodistes de l’11 de novembre passat, en el qual es recullen les principals transformacions que es reclamen per garantir el dret a la informació de la ciutadania. Aquest document està ara en fase de recollida de signatures per aportar-les per part de les entitats que van promoure la citada assemblea –a banda de l’SPC, el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), Solidaritat i Comunicació (SiCom) i SomAtents– a les instàncies adequades per fer palès que cada cop aquestes peticions tenen més suport professional i ciutadà.

Després de la intervenció de Quico Ràfols va haver-hi un interessant debat amb els assistents a l’acte que va permetre aprofundir en algunes de les idees expressades i en el perquè de determinades iniciatives. També ex va explicar el projecte Casa de la Premsa, a Barcelona, amb la idea d’estendre’l a altres ciutats catalanes com, en el cas d’aquesta xerrada, a Tarragona.