Contra les retallades del Govern als mitjans públics

Si l’1 de maig, dia dels treballadors, Catalunya Ràdio feia efectiu l’acomiadament de 30 corresponsals essencials per a una bona informació del territori, el 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, és el de la notificació de 9 acomiadaments a la redacció de Barcelona de l’Agència Catalana de Notícies, a més dels que es puguin produir entre diversos col•laboradors.

La dogmàtica aplicada des del Govern de CiU, comú a l’ACN i a la CCMA, de rebaixar un 17 ó un 18% la massa salarial, al marge d’altres tipus d’estalvis que es puguin proposar, està afectant de manera greu la prestació del servei públic d’aquestes empreses, i concretament de l’ACN, on no es podrà argumentar com a TV3 i Catalunya Ràdio que la feina dels acomiadats l’assumiran altres persones de plantilla.

El caràcter unilateral de la mesura de la direcció, que ha rebutjat la via de la negociació amb el Comitè d’empresa, i que ve afavorit pel control governamental directe de l’agència, prefigura quina pot ser l’actuació davant la negociació dels Convenis de TV3 i de Catalunya Ràdio. Una actuació d’acord amb una política que ataca les bases del consens social d’anys en aquestes empreses i que sembla ignorar el caràcter irreversible de les afectacions d’algunes de les mesures que proposa el Govern.

Per tot això hem de denunciar aquests acomiadaments, i els que puguin venir, com una política antisocial que només ajuda a generar més atur i que alhora menysprea un dret fonamental de la ciutadania com és el dret a la informació, que segons l’Estatut de Catalunya, article 52, ha de ser garantit pels poders públics, i no tractat com una mercaderia.

CiU està demostrant que no creu en la funció dels mitjans públics, excepte per controlar-los i condicionar-ne els continguts, i que decideix en exclusiva sense atenir-se al consens necessari en una qüestió que és de país i no de govern.

Des de l’SPC volem enviar tota la solidaritat als companys de l’ACN, especialment els acomiadats, i a la vegada alertem al Govern que no pensi que trobarà un camí fàcil quan vulgui prendre mesures a les empreses de la Corporació -que per cert participa en un 30% l’ACN- , que no són ni tan petites ni tan joves com l’ACN, i tenen més capacitat de resposta per part dels treballadors, que no estan disposats a fer de conillets d’índies de la política neoliberal del Govern, que es manté com en la legislatura de pactes amb el PP.

Barcelona, 3 de maig de 2013 – Dia Mundial de la Llibertat de Premsa