La titular del jutjat número 5 de Barcelona ha condemnat un Mosso d’Esquadra de la unitat antiavalots per colpejar un fotògraf de La Vanguardia mentre cobria una manifestació amb la identificació que l’acreditava com a professional. En la sentència, la magistrada considera que hi va haver un “ús excessiu” de la força per part de l’agent, sense que hi hagi un compliment d’un deure que la “legitimés”.

Els fets van succeir el 29 de març de 2012 quan Xavier Gómez, fotògraf de La Vanguardia, cobria els incidents produïts a la plaça de Catalunya arran de la manifestació convocada amb motiu de la vaga general. El reporter gràfic, que portava el peto que l’identificava com a professional, va ser colpejat pel Mosso d’Esquadra quan, segons la sentència, es va quedar al costat de la línia policial quan es va ordenar a tots els reporters que retrocedissin i s’allunyessin de la zona. Com a conseqüència del cop, Xavier Gómez va patri lesions a la cama esquerra

A la sentència, la magistrada recalca que l’ús de la força per part dels cossos policials ha de ser “sempre racional i utilitzant la mínima necessària adequada a la situació”. En aquest cas, segons la jutge, hi va haver un “ús excessiu” de la força, que queda patent per l’allargat procés de curació del lesionat derivat de l’”elevada intensitat del cop” de porra i el “consegüent trencament de fibres musculars”.

Gómez va presentar denúncia i el jutjat va demanar a la policia autonòmica que identifiqués l’agent que el va colpejar. La unitat d’afers interns va enviar els números de placa de 21 mossos que estaven a la zona. Però l’advocada del fotògraf va aconseguir trobar l’agent gràcies a les imatges recollides per altres professionals on es veia un clauer amb un número de taquilla. D’aquesta manera es va aconseguir localitzar el mosso autor del cop de porra, tot i això han calgut dos anys perquè els Mossos facilitessin la informació requerida. Ara el Departament d’Interior haurà d’indemnitzar a Xavier Gómez.