El 17 d’octubre de 2006, la municipalitat de Filadèlfia (Estat de Pensilvania, EUA) intentava dos processos als Ajuntaments de París i Saint-Denis (França), a la primera per haver lliurat la titularitat de la ciutadania d’honor al condemnat a mort afroamericà Mumia Abu-Jamal i a la segona per haver batejat un carrer de Saint-Denis en el seu honor amb el seu nom.

Les cartes a Bertrand Delanoe i a Didier Paillard (els alcaldes corresponents) proposen un intercanvi: El rebuig dels honors a una persona simbòlica de la resistència i de la lluita contra la pena de mort -un home que crida la seva innocència des de fa 25 anys-, en intercanvi de la seva vida a complir en una cadena perpètua a la presó. Aquesta es la resposta de Mumia Abu-Jamal des del corredor de la mort, rebuda el 17 de novembre i traduïda al castellà pel cosimapp.

Resposta de Mumia als representants parisencs:

30 d’octubre de 2006
Senyor Alcalde,
ciutat de París,
Ajuntament.

Benvolgut Senyor alcalde, estimats electes de la ciutat de París, he estat informat que vostè i els seus col·legues heu rebut una carta insultant i una pèl amenaçadora pretenent que el meu procés jurídic havia estat equitatiu i imparcial, i que la meva condemna i la meva pena de mort eren justes.

En el que concerneix aquesta naturalesa “equitativa” del procés, us convido a llegir l’informe d’Amnistia Internacional sobre el meu cas, amb la finalitat de que decidiu per vosaltres mateixos si el procés o les apel·lacions que han seguit demostren, fins i tot des de lluny, una justícia equitativa i imparcial. Només als Estats Units un jutge encarregat d’un procés es permet declarar (davant d’una taquígrafa del tribunal), “vaig a ajudar-los a fer fregir al negre”- sense que per això se’l consideri parcial, ni no equitatiu.

Només a Amèrica un magistrat de la cort suprema, Ron Castille, pot converitr-se en el Procurador principal en primera instància, i tornar a servir en el mateix cas jurídic com a jutge de la cort suprema d’apel·lacions, sense apartar-se oficialment del cas. Vaja quin exemple d’apel·lació equitativa i imparcial!

El procés ha estat caracteritzat per mentides de la mateixa forma que la carta que acaba de ser-vos dirigida. Si el procés hagués estat realment equitatiu i imparcial, per quina raó el correu de Filadèlfia us proposaria un intercanvi? Aquest intercanvi, d’altra banda, només constitueix una contraveritat de més, un intercanvi mercantilista diabòlic que ells són impotents d’engegar i sense que això tingui precisament cap interpretació basada en el dret Americà o l’Internacional.

Els autors del correu són mercaders de mort que busquen allistar-vos en la seva campanya sense que us en adoneu d’això, no únicament per matar-me, sinó per esborrar el meu nom de la faç de la terra. Si no fos així, per què es preocuparien d’un petit carrer a Saint-Denis o de la donació d’una ciutadania d’Honor per part de la Ciutat de les Llums?

Us demano respectuosament que els responeu: “No”.

Gràcies

*** Mumia Abu-Jamal, des del corredor de la mort