Com és sabut, la proposta de nou Consell d’Administració de Badalona Comunicació, que aplega la ràdio, la televisió i la revista municipals, no va ser aprovat pel Ple de l’Ajuntament de la ciutat. La composició del mateix pecava d’entrada d’una politització extrema, perquè la majoria de candidats eren o l’alcalde o els recents alcaldables per part dels partits polítics. Però a més, i ja dins d’aquesta lògica partidista per quotes, que no deriva de cap reglament, la proposta recolzada per PP i CiU pretenia atorgar al PP una majoria absoluta de la què no gaudeix al consistori, amb 4 representants en un consell de 7 i un representant per cadascun dels altres tres grups municipals (PSC, CiU i ICV-EUiA).

D’acord amb el previst a la Llei Audiovisual de Catalunya, quan això succeeix el tema es trasllada al CAC, que ha de resoldre al respecte ben aviat. Mentrestant, des de l’equip de govern que ja havia anunciat la seva voluntat de reduir de forma important el pressupost dels mitjans municipals, s’acusava d’obstruccionisme l’oposició, i es plantejava la possibilitat de tancar aquesta mitjans de comunicació, que des de fa anys ajuden a la vertebració social de la ciutat.

Si en moltes instàncies polítiques és patent la incomprensió del paper democràtic dels mitjans de proximitat, i per això assistim a la reducció o al tancament de diverses ràdios o televisions locals, en el cas de Badalona s’apleguen la poca consideració d’aquest paper —avaluant els mitjans només des del punt de vista de la despesa i no de la inversió social que representen— amb l’oberta voluntat de control polític d’uns instruments que són públics, de tota la societat, i no de l’equip de govern que hi hagi en cada moment.

Per això confiem que el CAC, màxima autoritat independent de l’audiovisual a Catalunya, recomani una composició del Consell d’Administració més plural i democràtica, i on prevalguin els criteris de competència professional i de voluntat d’independència, de manera que els mitjans municipals de Badalona puguin complir el seu paper de públics.

Barcelona, 17 de gener de 2012

Els treballadors demanen el suport de la ciutadania pel manteniment dels mitjans de comunicació municipal a través de la campanya Jo també sóc i recull signatures a la plataforma Actuable, a més de les comptes de Facebook, Twitter.