Dos tallers sobre «legislacions sobre copyright i propietat intel·lectual. Neutralitat de la Xarxa» i «Llibertat d’expressió, llibertat d’informació» obriran aquest divendres 30 d’octubre a la tarda la setena edició del Fòrum Internacional de Cultura Lliure, que enguany se centrarà en el periodisme d’investigació. L’encontre està organitzat per la Xarxa X_Net. Aquestes sessions es realitzaran a la sala Conservas, al carrer Sant Pau, 58 de Barcelona i totes dues es faran en anglès.
L’endemà dissabte 31 hi haurà la presentació del Grup ciutadà contra la corrupció obrirà el pròxim 31 d’octubre. Aquesta sessió es farà al centre La Farinera, a la plaça de les Glòries, Gran Via de les Corts Catalanes, 837. L’accés és gratuït fins a completar l’aforament prèvia inscripció. Reserveu escrivint a isabel@xnet-x.net. Dies enrere ja ens referíem a aquesta iniciativa i de la importància que els professionals de la informació assumissin la necessitat de protegir les seves comunicacions i els seus equips de treball com a una qüestió bàsica per a l’exercici del periodisme, que, entre altres coses, obliga a protegir les fonts.
La jornada de dissabte també inclou tallers gratuïts informatius sobre autodefensa digital i drets a la privacitat de les comunicacions com a drets a la informació i a la llibertat d’expressió. Entre els participants més destacats hi ha Gavin MacFadyen, periodista d’investigació, director-productor de cinema i professor visitant a la City University London i director del Centre for Investigative Journalism (CIJ) –una organització benèfica internacional dedicada a la formació i fundada l’any 2003–; i Till Kreutzer, iniciador, operador i director de la plataforma d’informació IGEL i cofundador i editor a iRights.info, un portal d’Internet sobre drets d’autor en el món digital.
Les noves tecnologies permeten que qualsevol que ho pretengui pugui tafanejar en els ordinadors, webs i comunicacions si no es prenen mesures justament per evitar-ho. En aquestes jornades s’oferiran eines i coneixements per poder protegir la nostra feina de visitants no desitjats, una qüestió imprescindible, entre d’altres, per a qui es dediqui al periodisme d’investigació.