La plataforma Xnet organitza cada any des de 2008 a Barcelona el Free Culture Forum, una trobada internacional que reuneix les principals organitzacions i veus actives, entre altres coses, en el camp de la llibertat d’expressió en l’àmbit digital, de la privadesa en les comunicacions o del whistleblowing per a la lluita contra la corrupció. Aquesta plataforma és, segons expliquen a la seva pàgina web, «un grup d’activistes que treballen des de 2008 en diferents camps relacionats amb la democràcia en xarxa (mecanismes de participació i control ciutadà del poder i les institucions); la defensa d’un Internet lliure i neutral; la lliure circulació de la cultura, el coneixement i la informació i la defensa del periodisme ciutadà pel dret a saber, informar i estar informats».

En l’edició d’aquest any del Fòrum Internacional de Cultura Lliure,que tindrà lloc els dies 30 i 31 d’octubre a Barcelona, té particular importància el periodisme, destacant entre les activitats programades l’assistència i intervenció del director del Centre del Periodisme d’Investigació (CIJ, en les seves sigles en anglès), el periodista de rellevància internacional Gavin MacFadyen, un taller per a periodistes impartit per membres d’aquest centre i el llançament del seu manual Information Security for Journalists en versió castellana.

L’SPC considera que aquestes sessions són una gran oportunitat per als periodistes catalans, especialment per a aquells que es dediquen al periodisme d’investigació ja que el fòrum servirà per aprendre habilitats per preservar la informació que hi ha als equips informàtics i per protegir les eines de treball i les comunicacions. Per això hem decidit col·laborar amb els organitzadors d’aquest encontre en la difusió d’aquesta activitat perquè hi ha molts elements que poden ser d’interès per als professionals de la informació, especialment la presentació del manual citat en el paràgraf anterior.

Els organitzadors del Fòrum Internacional de Cultura Lliure 2015 ofereixen als periodistes:
• Entrevistes amb especialistes internacionals en legislacions sobre internet, periodisme d’investigació o lluita contra la corrupció, que es desplacen a Barcelona per participar a l’esdeveniment. Les cites cal programar-les a través de l’adreça electrònica isabel@xnet-x.net.
• Un taller específic (gratuït) per a periodistes impartit pel CIJ sobre protocols de seguretat per a la protecció de fonts periodístiques (Snowden, Assange i alertadors en general…).

L’entitat també ofereix als professors de periodisme que garanteixin l’assistència d’un nombre mínim d’alumnes, la reserva d’un espai en roda de premsa i ponències per a les preguntes que els alumnes hagin preparat. També podem incloure grups d’alumnes en l’agenda d’entrevistes als ponents.