El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) i l’INS Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, han signat un acord de col·laboració pel qual alumnes del segon de Batxillerat Artístic d’aquest centre d’ensenyament secundari dissenyaran el nou logotip del sindicat. El conveni firmat pretén incentivar l’aprenentatge i promoure la creació artística dels nois i noies, així com proporcionar reconeixement i suport a projectes educatius que fomentin la sensibilitat i la reflexió dels i les alumnes sobre l’ètica del periodisme i la informació.
L’SPC complirà 30 anys al llarg del 2023 i aquesta és una de les iniciatives que formen part dels actes de celebració de l’aniversari. El treball s’integrarà a la Programació General Anual del curs i en la de la matèria de Disseny de segon de Batxillerat Artístic del curs 2022/23.
El treball a fer per part dels alumnes inclou un taller de disseny gràfic que impartirà un professional en aquesta especialitat, exalumne del centre. L’SPC, per la seva banda, aportarà els seus requeriments bàsics i impartirà una sessió sobre desinformació i ètica periodística a l’alumnat del curs, que es podria fer extensiva a la resta dels i les estudiants de l’INS Bellvitge, si les dues parts així ho estableixen. Les propostes de logotip que facin els i les alumnes hauran de reflectir la identitat del Sindicat i les presentaran a la docent que s’ocupa del curs i de coordinar el desenvolupament del projecte a l’aula.
Una comissió mixta formada pel dissenyador gràfic en actiu i responsable del taller que s’impartirà, un representant de l’SPC i una professora o un professor designat per l’institut Bellvitge acabarà de definir els criteris definitius del logotip. L’objectiu és que la resolució es pugui conèixer abans del pròxim 15 de juny per fer coincidir la presentació aproximadament amb la data d’aniversari del sindicat, que s’escau els 19-20 de juny.
L’SPC està molt interessat en aquesta iniciativa, ja que, a banda d’impulsar un projecte per renovar la seva imatge, permet també compartir amb la ciutadania, especialment la més jove, la nostra preocupació pel dret a la informació i la necessitat d’oferir espais on aprendre a combatre la desinformació i les trampes que massa sovint hi ha en continguts informatius. El sindicat defensa fa temps que caldria incorporar a l’ensenyament una assignatura d’educació mediàtica que contribueixi a aquesta finalitat. I aquesta activitat és un pas en aquesta direcció.
La Televisió de l’Hospitalet es va fer ressò fa uns dies d’aquesta iniciativa, en un reportatge que podeu consultar en aquest enllaç.