Els periodistes internacionals desplaçats a Egipte han estat objecte d’agressions quan cobrien les manifestacions de protesta contra el règim de Hosni Mubarak al Caire.

La policia militar egípcia ha retingut durant cinc hores dos equips del programa 30 minuts de TV3. El grup està format per sis persones. El director del programa, Eduard Sanjuan ha explicat que s’han viscut moments d’angoixa. Tot ha començat quan estaven gravant en un terrat en un barri del Caire i una patrulla els ha vist i els ha aturat. Els han ficat en dos vehicles militars i se’ls han emportat fins a una caserna o una comissaria d’algun altre barri del Caire.

També els enviats especials de TV3, RAC1 i La Vanguardia han estat agredits, en alguns casos quan estaven en comunicació directa amb el seu mitjà. És el cas de Joan Roura, de TV3, agredit quan feia una connexió en directe pel Canal 3/24. La connexió ha estat interrompuda durant uns minuts i quan ha pogut reemprendre la crònica ha dit: “M’han agredit la mar de bé” i que un home amb pistola ha estat l’autor de l’agressió tot i que no ha pogut precisar si era un membre de la policia. Roura ha explicat també que els estrangers són objecte freqüent de mirades intimidatòries i que l’equipament tècnic és també un reclam.

Minuts més tard d’aquest incident, l’enviat especial de RAC1, Sal Emergui, també ha rebut les ires dels violents a la plaça de Tahrir. Mentre estava en directe al programa Versió RAC1, de Toni Clapés, s’ha pogut sentir com s’interrompia la connexió telefònica. Més tard, el periodista ha pogut reprendre la crònica explicant que li havien intentat robar el telèfon mòbil a cops de puny.

L’enviada especial de La Vanguardia, Gemma Saura, ha estat objecte d’insults per part de seguidors de Mubarak que l’han envoltada i han robat el telèfon mòbil, entre altres pertinences. També el fotògraf d’aquest diari, Guillem Cervera, ha patit agressions.

L’SPC rebutja aquests atacs i s’afegeix a les protestes de la FIP que, abans d’aquestes últimes agressions, havia protestat per les limitacions a la premsa i havia demanat l’alliberament immediat de la periodista belga Maurice Sarfatti, detinguda i acusada d’espionatge.

Jim Boumelha, president de la FIP afirma que “tenim proves clares dels intents de la policia d’intimidar als mitjans de comunicació utilitzant la violència amb la intenció per suprimir la informació independent sobre la crisi d’Egipte”.