El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC) van celebrar el 23 de març passat una jornada de treball per aproximar els i les professionals dels dos àmbits. La sessió formava part del projecte Refrescar la memòria ciutadana. On és la informació? impulsat per l’SPC i desenvolupat conjuntament amb l’AAC amb l’objectiu d’acostar al món de la informació i de la ciutadania en general la immensa informació que hi ha en tota mena d’arxius i centres de documentació tan públics com privats del país.

Es tractava, doncs, de bastir una aliança entre arxivers/res i periodistes perquè els i les professionals dels mitjans tinguin més presents els arxius a l’hora d’elaborar les informacions. Tot i que hi ha periodistes que ja ho fan, segons els arxivers, no és gaire habitual. I això no passa entre d’altres coses pel desconeixement de la professió periodística dels canals per accedir a aquesta informació. La jornada buscava trencar aquesta incomunicació i començar a construir els ponts necessaris en benefici del dret a la informació de la ciutadania, reconegut a l’article 52 de l’Estatut.

En la jornada, el president de l’AAC, Francesc Giménez, i la vicepresidenta, Almudena Gutiérrez, van presentar l’associació als periodistes que hi van participar. Van explicar quins són els objectius dels arxius i de l’arxivística, la importància que tenen en l’àmbit de la transparència i l’accés a la informació. També van presentar els recursos de què es disposa en línia, com ara el directori d’arxius del Departament de Cultura de la Generalitat. La trobada va ser molt ben rebuda per tots els que la van seguir, que no només van ser periodistes sinó també documentalistes d’alguns mitjans com TV3 i la Xarxa. Per la seva part, els arxivers van celebrar el gran interès que van veure que la seva exposició despertava entre els i les participants.

Giménez i Gutiérrez van detallar les eines a disposició dels i les periodistes per accedir a la informació arxivística, entre les quals destaca la web, dins de la del departament de Cultura de la Generalitat (http://arxius.cultura.gencat.cat/cercadors/Directori), en la qual es pot accedir a les diferents fonts. El president de l’SPC, Francesc Ràfols, va destacar la importància que els i les professionals de la informació coneguin molt millor aquestes eines elaborades des del món arxivístic que ha de facilitar molt la seva feina, especialment de qui es dedica al periodisme d’investigació. Aquesta primera trobada entre arxivers/res i periodistes, celebrada telemàticament, va ser enregistrada, i es pot consultar al canal de Youtube del sindicat, en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=oR_KTWzt3FE. Serveix també per obrir un camí de col·laboració entre les dues entitats que tindrà continuïtat en el futur amb altres iniciatives.