El catedràtic Ramon Zallo ha defensat la necessitat de garantir el pluralisme informatiu i ha denunciat la desregulació de la professió.

Ramón Zallo, catedràtic de Comunicació Audiovisual a la Universitat del País Basc i president de la Unió Llatina d’Economia Política de la Informació, la Comunicació i la Cultura (Ulepicc), va participar en la jornada inaugural del III Congrés de la FeSP, celebrar els dies 19 i 20 d’octubre a Madrid. Zallo va parlar de la “Comunicació i informació a la societat del coneixement desigual”.

El professor va assenyalar que a països com Argentina, Uruguai i Equador s’han aprovat lleis per a la democratització i la descentralització de la informació, mentre que a Espanya ni tan sols està regulada per llei la professió periodística, una de les reivindicacions de la FeSP i altres organitzacions.

Zallo va defensar la necessitat de garantir el pluralisme informatiu i va denunciar que a Espanya “es produeix una vulneració sistemàtica del dret a la informació” i va demanar regular una remuneració equitativa pels drets d’autor.

Per afrontar els reptes que té el periodisme en el món actual, Ramón Zallo considera necessari, entre altres mesures, un suport econòmic públic fort, una regulació legal tant fora com a dins de les empreses de comunicació, uns serveis d’informació públics independents i combatre la creixent precarització del mercat de treball en aquest sector.

Així mateix, va criticar que els governs espanyols, tant l’actual del PP com l’anterior del PSOE, volen “eradicar la comunicació comunitària, no lucrativa i de proximitat”, en contrast amb alguns països de Llatinoamèrica en què, per exemple, les lleis obliguen a concedir la tercera part de les llicències de ràdio a les comunitàries.

Text de la conferència pronunciada per Ramón Zallo