El diari digital eldiario.es ha obert ha reclamat als ministeris del Govern estatal com distribueixen la publicitat institucional. La resposta ha estat que vuit d’ells han recorregut als tribunals per seguir ocultant com ho fan. Segons apunta aquesta publicació, «la Llei de Publicitat Institucional, el repartiment d’aquests milions s’ha de fer amb criteris objectius i no partidistes, però no es coneix si veritablement segueix aquests principis o si alguns mitjans en surten més beneficiats que altres, ja que no es fa públic el repartiment.»

Ara, vuit dels 13 ministeris (Indústria llavors era independent i Energia no existia) han decidit pledejar pel contenciós-administratiu davant l’Audiència Nacional per seguir amagant aquestes dades, tal com ha confirmat a eldiario.es el Consell de Transparència. Acudir a la justícia ordinària és l’últim recurs que els queda per poder seguir reservant aquesta informació, ja que el dictamen que els insta a donar-los és d’obligat compliment.

El procés va arrencar a l’octubre de 2016, quan eldiario.es va iniciar una bateria de preguntes a través del Portal de Transparència als 13 ministeris sobre les inversions en mitjans des de 2012 a 2015. Vuit mesos després, l’única resposta ha estat d’Hisenda, que ni tan sols ha respost sobre les seves campanyes, sinó sobre les de l’Agència Tributària, un organisme dins del Ministeri. La resta de departaments «ha denegat la petició d’informació de manera orquestrada, ja que les respostes són pràcticament calcades entre ministeris: mateixes raons i expressions», ha publicat aquest mitjà.