Un periodista de NacióDigital, Aleix Ramírez, ha estat sancionat pels Mossos d’Esquadra amb 601 euros en aplicació de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana (LPSC), més coneguda com a Llei Mordassa, arran d’un incident succeït el 16 de setembre passat amb la policia local de Sitges. Ramírez cobria un acte previ al referèndum de l’1 d’Octubre. La convocatòria no havia estat autoritzada pel consistori, cosa que la Guàrdia Urbana comunicava als organitzadors en el moment de l’incident. El periodista va enregistrar l’escena i un dels agents li va prendre el mòbil, que va retornar davant les protestes del públic assistent, tal com explica el portal comunicacio21.cat.

Aquest és un nou cas d’aplicació de la Llei Mordassa a Catalunya. Fa poques setmanes, la periodista de Catalunya Ràdio Mercè Alcocer també va ser sancionada per l’administració amb una multa pel mateix import, per fets succeïts mentre feia la seva feina professional, com en el cas de Ramírez. Aquest nou expedient evidencia de nou la necessitat de derogar l’LPSC pels seus efectes negatius en la llibertat d’informació, un dret bàsic en una societat democràtica. A més, en aquest cas, segons assegura Ramírez, s’ha donat el cas que la sanció s’ha fet a partir d’una versió dels fets «que no té res a veure amb la realitat, com es pot comprovar amb les gravacions de vídeo».

L’SPC ha mostrat la seva solidaritat amb Ramírez, com també s’ha fet des de molts de la professió. En aquest sentit reclama un cop més a les formacions polítiques del Congrés dels Diputats que en campanya electoral es van comprometre a derogar la Llei Mordassa, que ho facin com més aviat millor, per evitar que l’aplicació d’una llei antidemocràtica segueixi penalitzant la tasca dels professionals de la informació.