Davant els fets d’aquest matí a la Plaça de Catalunya de Barcelona, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació vol manifestar :

1.- El rebuig al fons i la forma de l’operació policial contra els acampats i els concentrats en suport seu, ja que no hi havia cap ordre de desallotjament ni cap comportament que fes necessària la intervenció de les forces de seguretat.

2. L’actuació dels Mossos d’Esquadra ha estat lluny del que es pot exigir a una policia democràtica, com es pot veure en les imatges retransmeses pels mitjans de comunicació, especialment els audiovisuals. Cops, empentes, cops de porra, etc. contra ciutadans pacífics i que només es podien defensar amb els braços i les mans no són comportaments acceptables per part de qui ha de garantir els drets de tota la ciutadania.

3. Les agressions a professionals de la comunicació –entre d’altres Jordi Borràs, Albert Garcia i un fotògraf del diari Público– s’han tornat a produir, perquè són el testimoni d’aquestes actuacions impròpies, i demostren un cop més la falta de d’educació democràtica de la nostra policia, que sembla no entendre que el dret a la informació és un dret fonamental i constitucional que ha de protegir, i no perseguir.

4. Amb l’argument de la neteja de la plaça i de requisa d’objectes hipotèticament perillosos, s’ha privat els acampats de propietats particulars, entre elles tota mena d’eines de comunicació que servien per informar de l’acampada i de les diverses iniciatives. La Comissió de Comunicació de l’acampada ha denunciat aquesta requisa i la considera un atemptat a la llibertat d’informació i al dret a la comunicació, que també tenen protecció constitucional.

Per tot això, des de l’SPC condemnem les iniciatives de desallotjament a Barcelona i a Lleida, contràries a una expressió democràtica de la societat, i fetes amb formes arbitràriament violentes que no fan més que radicalitzar la situació.

Barcelona, 27 de maig de 2011