Durant les últimes setmanes assistim al degoteig de tancament de mitjans de comunicació públics locals i comarcals. L’últim, de moment, és el de Ràdio Televisió de Mallorca (RTVM) que ahir divendres va posar punt i final a les seves emissions. El Consell de Mallorca que presideix Maria Salom (PP) ha ordenat el tancament del mitjà, que emet íntegrament en català, per “la insostenibilitat” econòmica i “l’escassetat de recursos de què disposa el Consell”. Aquest és un argument força utilitzat pels polítics quan decideixen tancar un mitjà de comunicació.

El tancament culmina un cop finalitzat el procés de negociació de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que deixa al carrer 117 treballadors. Segons han expressat els professionals de TV Mallorca, “arriba un dels moments més durs, que és el final de la producció pròpia”. Segons el comunicat fet per la plantilla, “acaba així un servei públic que va començar l’any 2006 i que ha ofert als espectadors una informació plural i propera, gràcies a l’esforç humà de la redacció, la xarxa de corresponsalies i diferents productes que han elaborat programes de qualitat amb un compromís molt clar: fer una televisió pública, austera, al servei del ciutadà, plural i compromesa amb Mallorca”.

Precisament, els reportatges elaborats sobre casos de corrupció no han agradat al PP que va decidir que RTVM era totalment prescindible. Des de l’oposició, la portaveu socialista, Francina Armengol, considera que tancar un mitjà públic “és antidemocràtic i insòlit”. Malgrat aquest argument en altres indrets governats per socialistes s’ha decidit tancar els mitjans, és el cas de L’Hospitalet i Gavà.

Des que es va iniciar el procés de tancament de RTVM, una plataforma d’entitats i organitzacions han donat suport a la seva continuïtat. Durant aquests mesos s’han convocat concentracions i protestes per denunciar el tancament.

La plataforma remarca que el mitjà és “un servei públic que ofereix una informació de proximitat, amb criteris de transparència, objectivitat, imparcialitat i en la llengua pròpia de Mallorca” i considera que el tancament és “un atac a la llibertat d’expressió i d’informació, als creadors culturals, a la recuperació de la memòria històrica, a la llengua catalana, a la cohesió social i a les indústries audiovisuals i als treballadors que hi fan feina”.

Aquest és el comiat dels informatius de TV Mallorca