L’Agència de notícies IPS informa que diferents organitzacions de la societat civil han instat al Govern dels Estats Units a fer marxa enrere en la seva decisió de retirar-se de la Unesco, i manifesten els seus temors pel que això pot representar contra la llibertat d’expressió, de premsa i la seguretat dels periodistes. IPS assenyala que «diverses organitzacions defensores de la llibertat d’expressió, com Reporters sense Fronteres (RSF), el Comitè per a la Protecció de Periodistes (CPJ) i Article 19, han considerat la decisió com un gran cop a la llibertat de premsa i d’expressió al món».

La retirada de la Unesco representa un intent d’afeblir l’organització, «que no realitzarà més aportacions ni influirà en les qüestions importants que estan en el mandat de la Unesco, com la protecció de periodistes», ha explicat la directora de comunicacions d’RSF Estats Units, Margaux Ewen, en declaracions a l’IPS. «El fet que els Estats Units decideixin no formar més part de la Unesco és realment descoratjador per a tothom que estigui a favor de la llibertat de premsa i la protecció dels periodistes», ha afegit.

La directora de campanya del CPJ, Courtney Radsch, coincideix que «la Unesco exerceix un paper fonamental en la promoció de la seguretat dels periodistes a tot el món i la marxa dels Estats Units afeblirà la seva capacitat de fer front a les violacions en créixer un buit de poder que podrien omplir-lo governs autoritaris». No està clar si la decisió de Washington forma part de la seva política de rebutjar el multilateralisme i a l’ONU, però Ewen creu que es contradiu amb les actuals violacions a la llibertat d’expressió als Estats Units. «El govern actual ha estat en contra de la llibertat d’expressió i ha atacat els mitjans i els periodistes a títol personal per la seva cobertura, que no agrada a la Casa Blanca, així que això sembla una extensió d’aquest tipus de visió sobre la llibertat de premsa», ha afirmat a IPS. «Protegir la llibertat d’expressió i garantir la seguretat dels periodistes, valors centrals dels Estats Units, requereix invertir en el multilateralisme, no fugir-me» conclou Ewen.