El balanç de professionals de la informació víctimes d’algun tipus d’agressió mentre cobrien les diferents manifestacions d’aquesta setmana a Barcelona en contra de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés s’eleva ja a 31. Segons dades pròpies i les que figuren a l’informe elaborat per l’observatori crític dels mitjans Media.cat, dilluns 14 n’hi va haver, dimarts 15 en van ser deu i ahir dimecres 16, són nou els casos detectats.

El dimarts 15 hi va set incidents a Barcelona (en les proximitats de la Delegació del Govern espanyol), dos a Tarragona i un a Lleida. A Tarragona, una manifestant va estripar primer la samarreta a un periodista i després, a Ariadna Escoda, redactora de Canal Reus, la va estirar dels cabells. A Lleida, la periodista de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Laura Cortés, va ser ferida en una cama per l’impacte d’un objecte que els serveis sanitaris que la van atendre no van descartar que pogués ser un projectil FOAM dels Mossos. A Barcelona, els afectats ho van ser en les diferents càrregues policials que va haver-hi a la ciutat. Van denunciar haver estat colpejats per efectius policials una fotoperiodista d’eldiario.es, Sònia Calvó, el fotoperiodista freelance Xavi Hurtado, el periodista Quico Sallés, d’El Món, tres fotògrafs que prefereixen mantenir l’anonimat, igual que un reporter francès que cobria els esdeveniments. La fotògrafa Mireia Comas va rebre l’impacte d’una ampolla al cap.

Dimecres 16, els nou incidents registrats fins ara es van produir a Barcelona, en les diferents càrregues policials que va haver-hi, especialment a la nit. Una de les afectades, Sira Esclasans (La Directa) va rebre l’impacte d’una bala de foam dels Mossos. La fotògrafa del diari Ara Cristina Calderer, va ser ferida per una pedrada i va requerir atenció mèdica. Un redactor del mateix diari, Xavi Tedó, ha explicat a twitter «haver estat objecte d’un cop de porra de manera totalment gratuïta cobrint la manifestació a la conselleria d’Interior».

Bru Aguiló, fotògraf de Fotomovimiento, denuncia que efectius policials li van trencar l’objectiu de la seva màquina i que li van pegar al genoll. D’altra banda s’han vist imatges de l’agressió policial a un fotoperiodista degudament acreditat però que després no se l’ha pogut identificar. Dues col·laboradores de la televisió comunitària La Mosca TV van ser colpejades, una per agents dels Mossos i l’altra de la Polícia Nacional. Finalment Telemadrid ha informat dels atacs a dos dels seus càmeres, un dels quals hauria patit l’impacte d’una ampolla de vidre llançada pels manifestants.

El sindicat, tal com va fer dimarts passat amb els casos detectats el dilluns 14, recollits en aquest informe, els aportarà a la Federació Europea de Periodistes (FEP) perquè al seu torn els denunciï davant la Plataforma del Consell d’Europa de protecció del periodisme i seguretat dels periodistes, que ja els ha incorporat al seu registre, que es pot consultar a la seva pàgina web.

L’SPC lamenta tots aquests incidents i fa una crida als cossos policials i a les persones que es manifesten a respectar la tasca dels i les professionals de la informació que els que volen és garantir el dret a la informació de la ciutadania.