El dia d’ahir -23 de gener- “El Periódico de Catalunya” del Grup Zeta ha publicat una informació, que també treu a portada, al voltant d’un atestat de l’any passat de la Guàrdia Urbana de Barcelona en què inculpava a Rodrigo Lanza, un dels joves condemnat a quatre anys de presó el 2006 sota l’acusació d’haver estat un dels responsables dels danys irreversibles soferts per un policia d’aquest cos, fets que narra el documental Ciutat morta.
El diari referia que Rodrigo Lanza havia estat identificat per la Guàrdia Urbana el 2 febrer de 2014 davant la “trucada d’un vigilant de seguretat del parc Güell que va denunciar que un grup de joves li havia llançat una pedra”.
El Periódico apunta, sobre la base de l’ atestat, que els policies “narren que en finalitzar l’actuació, el jove «va fer el gest de voler donar la mà a un agent i, en no tenir resposta, Lanza va dir rient ‘El teu company [el ferit el 2006] tampoc em va donar la mà’».
Els policies van denunciar llavors a Lanza per «una falta de danys» i una «falta de respecte o desobediència lleu contra els agents», i aquest mateix dia van comunicar la denúncia al jutjat de guàrdia.
El jutge la va desestimar al punt, ni tan sols va citar a Lanza a declarar. Primer, la pedra no havia produït cap dany. I segon, la manca de respecte no estava acreditada o justificada, a ulls del jutge”.
Cal recordar que en aquesta mateixa setmana l’opinió pública de la Ciutat Comtal, s’havia vist commogut per la projecció al Canal 33 de la televisió catalana del documental “Ciutat Morta” que qüestiona el rigor judicial amb el qual es van resoldre els incidents del 2006 i en el qual els quatre condemnats sempre van negar la seva participació. Patricia Heras, que va ser condemnada es va suïcidar davant la depressió que li havia produït la seva estada penal.
A través de Twitter, els realitzadors del documental han manifestat que “arran de la publicació a la portada d’avui d’El Periódico volem comunicar que no concedirem cap entrevista més a aquest diari. És vergonyós que es publiqui un atestat policial (que va ser denegat per un jutge) i que es posi en portada, criminalitzant a una persona sense haver contrastat la informació. Aquesta actuació, des del nostre punt de vista, dinamita el prestigi, la serietat i el rigor que podia tenir aquest mitjà. Així i tot, volem distingir entre els treballador i la seva direcció. Sabem de primera mà que molts treballadors se senten incòmodes amb la portada i consideren que no s’ajusta a la deontologia mínima d’un mitjà de comunicació”.
En coincidència amb l’anterior el Comitè Professional del diari ha emès en la mateixa tarda un comunicat en el qual expressa: “El Comitè Professional d’El Periódico de Catalunya, a petició de la majoria de la redacció, vol manifestar el seu desacord amb la portada d’aquest divendres 23 de gener, perquè considera que no reflecteix el contingut de la informació del Tema del Dia. Lamentem que una portada tan desafortunada posi en qüestió la bona feina dels companys.
Aquest Comitè ha demanat una reunió urgent amb el director, que ens ha emplaçat a dilluns que ve. ”