Més d’un centenar de periodistes van participar el 18 de maig passat a la concentració davant la porta de l’ambaixada de Mèxic a Madrid, per protestar pels assassinats d’informadors en aquest país i exigir a les autoritats mexicanes que adoptin mesures per evitar aquests crims i acabin amb impunitat dels seus autors.
La protesta va ser convocada pels nou col·legis de periodistes que existeixen a Espanya i per diversos mitjans de comunicació, després de l’assassinat del periodista Javier Valdez, autor del llibre Narcoperiodismo i un referent en la denúncia contra el narcotràfic i el crim organitzat, que va ser tirotejat el 15 de maig a plena llum del dia a Culiacán, capital de l’estat de Sinaloa.
Segons dades de la Federació Internacional de Periodistes (FIP), a la qual pertany la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Mèxic és el tercer país del món amb més periodistes assassinats, després de l’Iraq i Afganistan: en 2016 van morir 16 informadors i en el que portem de 2017 ja han perdut la vida uns altres sis.
Molts dels periodistes que van acudir a les portes de l’ambaixada mexicana mostraven cartells amb els lemes «Maten periodistes, maten democràcia» i «No al silenci». Durant la concentració es va llegir un comunicat dels col·legis de periodistes, en el qual s’afirma que «la violència contra els informadors a Mèxic és un crim que ens afecta a tots. Denunciar la impunitat que l’empara és una responsabilitat ineludible».
La periodista Soledad Gallego Díaz va llegir un missatge dels periodistes de Sinaloa, en el qual demanen al Govern espanyol i al Congrés dels Diputats que requereixin a les autoritats una investigació per esclarir qui va assassinar Javier Valdez i qui va ordenar la seva mort, «com a primer pas per acabar amb la impunitat que existeix en les agressions a la premsa».
L’ambaixada de Mèxic havia retirat la bandera del país del masteler de la seva façana, en el qual habitualment oneja, i va romandre tancada, per la qual cosa els organitzadors de la protesta no van poder lliurar el manifest i van haver d’introduir-ho per sota de la porta. Encara que aquesta seu diplomàtica està situada enfront de l’entrada principal al Congrés dels Diputats, cap representant polític va acudir a la concentració.
En nom de la FeSP va acudir a la concentració el seu secretari general, Agustín Yanel. També van estar presents Yolanda Quintana, secretària general de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI, a la qual també pertany la FeSP), Rosa Montero i altres periodistes espanyols i corresponsals de mitjans mexicans a Madrid.