La Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI), entre els fundadors de la qual està la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), ha demanat als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats que regulin per llei la protecció dels qui filtren documents o informació sobre assumptes que són d’interès públic, per evitar que aquestes persones puguin ser sancionades o fins i tot condemnades per la via penal
El Congrés, a proposta de Ciutadans, tramita actualment una proposició de Llei Integral de Lluita contra la Corrupció i Protecció dels Denunciants, que es troba a la Comissió Constitucional en termini per presentar esmenes. Aquest text no inclou una protecció per a les filtracions, per la qual cosa la PDLI ha sol·licitat als grups parlamentaris que incloguin en aquesta futura norma les recomanacions que fa unes setmanes va aprovar el Parlament Europeu sobre les «mesures legítimes per a la protecció dels denunciants d’irregularitats que, en honor de l’interès públic, revelen informació confidencial sobre empreses i organismes públics».
El Parlament Europeu ha instat als Estats membres, entre altres qüestions, al fet que «adoptin totes les mesures necessàries per protegir la confidencialitat de les fonts d’informació, a fi d’evitar actuacions discriminatòries o amenaces».
La PDLI recorda que, a Espanya, tant els denunciants que revelin informació d’interès públic mitjançant la filtració de documents com els periodistes i els mitjans que treballin amb aquest material s’enfronten a serioses amenaces legals, sobretot després de l’última reforma del Codi Penal.
Entre altres mesures, la PDLI reclama que es garanteixi l’anonimat de l’informant; que qualsevol persona pugui ser considerada com a denunciant i no solament les vinculades a l’Administració Pública; que les irregularitats sobre les quals s’alerti puguin ser també d’empreses privades, i que l’obtenció de la informació protegida inclogui, amb les cauteles necessàries, l’accés a sistemes o dispositius. Això obligaria a modificar la legislació vigent, perquè la Fiscalia no pugui acusar del delicte de revelació de secrets quan la informació obtinguda i difosa pugui ser fonamental per perseguir delictes greus de corrupció; també caldria modificar, segons la PDLI, el Codi Penal pel que fa als delictes informàtics.
La PDLI ha registrat aquestes peticions al Congrés després de conèixer-se els anomenats Paradyse Papers, una investigació periodística que se sustenta en la filtració de 13,4 milions de documents procedents de dos despatxos d’advocats especialitzats en serveis offshore –facilitar operacions financeres en paradisos fiscals, per ocultar patrimoni i no pagar impostos– i de registres mercantils de 19 jurisdiccions opaques. Aquesta tasca l’ha dut a terme el Consorci Internacional de Periodistes, que agrupa 380 professionals de 67 països, entre els quals hi ha El Confidencial.com i La Sexta TV.
L’escrit dirigit als grups parlamentaris ha estat presentat al Congrés per Yolanda Quintana i Stèphane M. Grueso, secretària general de la PDLI i membre de la Junta Directiva respectivament, acompanyats pel secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Agustín Yanel.