El Defensor del Poble ha demanat a la Delegació del Govern a Madrid que revoqui la multa de 600 euros que va imposar a la periodista de Catalunya Radio Mercè Alcocer en aplicació de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei mordassa, segons informa eleconomista.es. El Defensor del Poble ha atès una queixa que va rebre de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI) després de la multa que va rebre la periodista per «desobediència a agents de l’autoritat» quan cobria el cas Pujol a l’Audiència Nacional al febrer de 2016.

El Defensor, en la seva resposta a la queixa de la PDLI, manifesta que «l’aplicació del règim sancionador de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, no pot prescindir de la circumstància que els ciutadans als quals s’imputa la infracció estiguin exercint un dret fonamental».

La institució que dirigeix en funcions Francisco Fernández Marugán afegeix que «en la resolució sancionadora dictada per la Delegació del Govern no es fa cap judici de proporcionalitat, ni es motiva la constitucionalitat de la sanció imposada, ni tan sols es considera que pugui existir una limitació o afectació d’un dret fonamental». Les multes a periodistes per la Llei mordassa serà un dels punts que la PDLI exposarà al Relator Especial sobre Drets Humans de Nacions Unides, Michel Forst, en la reunió que mantindrà amb ell, juntament amb altres col·lectius, aquest dimecres 8 de novembre.

A més d’aquesta qüestió, la PDLI també explicarà al relator la situació a Espanya sobre llibertat d’expressió i enaltiment del terrorisme, agressions o assetjaments a periodistes, les demandes per difamació com a forma d’intimidar informadors i mitjans crítics, la situació dels mitjans públics o la desprotecció dels filtradors, entre altres assumptes que la plataforma denuncia de fa temps.