La Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha decidit per unanimitat atorgar el Premi Ofici de Periodista per la seva trajectòria professional a Josep Maria Cadena. El reconeixement, el més important que dóna aquesta institució, li arriba quan fa 50 anys de la creació del Grup Democràtic de Periodistes, del qual va ser un dels principals impulsors.

Josep Maria Cadena, (Barcelona, 1935), és un dels periodistes més reconegut i apreciats de Catalunya. Porta col·laborant amb els mitjans de comunicació tota una vida. Titulat per la Escuela Oficial de Periodismo (Madrid, 1958), ha practicat gairebé tots els gèneres informatius i d’opinió a la premsa diària, ràdio i ocasionalment televisió, però amb preferència en els mitjans amb suport de paper. Redactor a l’Agència EFE a Barcelona entre 1960 i 1967, va treballar a Diario de Barcelona del 1962 fins al 1976. A finals de 1969 li encarregaren una secció dominical, Gentes de Pluma y Lápiz, on tractava sobre periòdics satírics, periodistes i dibuixants a la premsa humorística que estaven oblidats pel gran públic, i va ser quan va començar a fer crítica de les exposicions de les galeries d’art de Barcelona. Ha publicat més de setanta-cinc títols referits a temes d’art, biografies de pintors, escultors i dibuixants, i a treballs de divulgació històrica. Va ser subdirector del diari AVUI, des del primer número del 23 d’abril de 1976 fins al desembre de 1979, i acabada aquesta etapa, va ser nomenat director de la Hoja del Lunes en el seu darrer període. En 1984 va treballar com a redactor en cap per El Periódico de Catalunya on va crear una secció d’art i va exercir de crític fins el 2010.

Disposa de nombrosos reconeixements, com ara el premi Mañé i Flaquer de periodisme, el Premi Ciutat de Barcelona o la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Josep Maria Cadena va ser membre de les juntes directives de l’antiga Associació de la Premsa de Barcelona i de l’actual Col·legi de Periodistes de Catalunya. El veterà periodista també va ser secretari general del Consell de la Informació de Catalunya, durant 8 anys, i actualment és membre d’honor de la Fundació. Cadena és també afiliat al Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), que comparteix aquest reconeixement professional que li fa el Col·legi.