La Mesa del Congrés ha rebutjat la creació d’una subcomissió per rellevar l’actual president de RTVE i elaborar el concurs públic que estableix la llei per a la futura designació mitjançant concurs públic. La proposta havia estat presentada per Units Podem amb el suport de Ciutadans i fins a fa poques hores el PSOE també s’havia compromès a donar-hi suport. No obstant això, ha votat en contra al costat del PP.
Ciutadans i Units Podem han denunciat aquesta conducta i han acusat els dos partits de bloquejar aquesta renovació. El diputat de Ciutadans Guillermo Díaz ha dit que «el PSOE sempre ha bloquejat, però aquesta vegada han hagut de votar, retratar-se i treure’s la careta, però l’actitud ha estat sempre la mateixa, amb més o menys dissimulo, de bloqueig absolut i d’evitar el concurs públic, exactament igual que el PP».
Per la seva banda, la diputada d’Units Podem, Noelia Vera, ha criticat «la jugada bruta del PSOE», i l’ha acusat de no avisar, ni consensuar el seu vot en la Mesa del Congrés, quan ja hi havia un acord entre les dues formacions sobre aquesta matèria. «Es demostra que el PSOE prefereix situar-se al costat del PP i conformar el bloc bipartidista per frenar un canvi democràtic que es va aprovar en una llei fa cinc mesos», ha afirmat Vera.
El Consell d’Informatius respon José Antonio Sánchez
En la seva darrera compareixença davant els grups parlamentaris el president d’RTVE, José Antonio Sánchez, va ser consultat sobre la manipulació de notícies en els informatius d’aquesta cadena que ha denunciat recentment el Consell d’Informatius (CdI). La seva reacció va ser negar-ho assegurant que «el Consell d’Informatius no representa ningú» i acusar-lo de «pràctiques estalinistes». Aquesta resposta ha provocat la rèplica del CdI per mitjà d’un comunicat en el qual lamenta «la falta de respecte del màxim gestor de la radiotelevisió pública estatal cap a aquests òrgans institucionals. Els consells d’Informatius es creen en la Llei 17/2006, són escollits democràticament i, per tant, en contra de les afirmacions de José Antonio Sánchez, representen al conjunt de professionals de la informació audiovisual amb les competències i funcions previstes en la Llei i l’Estatut d’Informació.»
Per al CdI, «les insídies del president cap als consells no deixen de ser només això, paraules despectives que es desqualifiquen per si soles. El que posa en evidència una vegada més és la necessitat que al capdavant de la radiotelevisió pública estatal se situï al més aviat possible un professional que, respectant totes les institucions –també els diputats i senadors que són els representants polítics de la nostra societat–, es marqui com a objectiu fonamental servir al conjunt de la ciutadania, garantint la informació independent, plural i veraç.»