Representants de 14 sindicats i associacions de periodistes del món àrab s’han reunit a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) per condemnar “enèrgicament” els atacs de les forces israelianes a la franja de Gaza i els atacs “deliberats” contra periodistes i treballadors de mitjans de comunicació.
Els participants es van reunir per discutir la llibertat de premsa al món àrab i la protecció i impunitat de què gaudeixen els “assassins” de periodistes, i van condemnar i denunciar l’atac deliberat de l’exèrcit israelià contra la seu de les organitzacions de mitjans de comunicació a Gaza el passat 18 de novembre i, en particular, Quds TV.
Els atacs van ferir almenys a sis periodistes, entre ells el fotògraf Khader al-Zahar, que va perdre una cama com a conseqüència de les ferides rebudes. Els participants consideren que els atacs de l’exèrcit israelià contra periodistes i mitjans de comunicació palestins a Palestina i Gaza en particular, formen part d’un pla sistemàtic i deliberat de les autoritats israelianes per encobrir aquestes pràctiques i les matances i la destrucció contra el poble palestí .
Els participants donen suport als periodistes palestins i als professionals dels mitjans de comunicació en aquesta difícil situació i, en particular, al Sindicat de Periodistes Palestins en les seves demandes davant les Nacions Unides per demanar que formi una comissió internacional d’investigació sobre els fets succeïts en els últims dies i sancionar els autors de la violència exercida contra periodistes i mitjans de comunicació a la Franja de Gaza.
Els participants a la reunió consideren aquest atac com una violació del dret internacional i del dret internacional humanitari, inclosa la Resolució 1738 del Consell de Seguretat que tipifica com a delicte l’objectiu intencionat contra els periodistes en zones de conflicte. També adverteixen que la manca de càstig dels responsables d’aquest incident seria considerat com proporcionar una llicència de la comunitat internacional a les autoritats israelianes per seguir amb els seus atac contra els mitjans de comunicació i els periodistes.
El president de la Federació Internacional de Periodistes, Jim Boumelha, que va participar en la conferència, va exigir a les Nacions Unides “la creació d’un comitè per dur a terme una investigació exhaustiva sobre aquests atacs i prendre mesures contra el govern israelià. A més, la comunitat internacional ha de respondre immediatament a aquest acte atroç. Nacions Unides ha d’assegurar els drets dels periodistes que treballen en zones de conflicte i els Estats membres no poden mantenir-se al marge quan un Estat actua de manera imprudent i perillosa.”
Els participants van apel•lar als seus col•legues de la comunitat internacional i als sindicalistes de la Federació Internacional de Periodistes per expressar la seva solidaritat amb els seus companys.
Els participants van recomanar a la Federació Internacional de Periodistes que treballi en col•laboració amb els sindicats membres de la regió per continuar amb l’organització de cursos de capacitació, cursos de formació professional de seguretat i activitats de sensibilització per a periodistes i professionals dels mitjans.