Milthon Robles és un escriptor hondureny que enguany ha entrat en el programa del Pen Català de l’escriptor acollit que consisteix en tenir com a convidat durant dos anys un escriptor perseguit al seu país a causa de la seva obra literària i el seu compromís cívic i social. L’entitat farà aquest dimarts 12 de juny la presentació pública d’aquest acolliment en un acte que es durà a terme a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya i que consistirà en una conversa entre Milthom Robles i el president de l’SPC, Francesc Ràfols. Parlaran, justament de Periodisme i compromís.El preu d’informar a Amèrica Llatina.

L’escriptor hondureny serà el vuitè escriptor del Programa Escriptor Acollit que el PEN Català coordina a la ciutat de Barcelona amb el suport de l’Ajuntament. La finalitat del Programa és acollir un escriptor/a o periodista amenaçat, perseguit o amb risc de ser empresonat al seu país com a conseqüència de la seva obra. Robles, explica el Pen Català en una nota, «va arribar a l’Estat espanyol fugint de la persecució i les amenaces que havia rebut , fins a arribar a alguns intents d’assassinat i un segrest. A causa d’aquests fets va haver d’emprendre la via de l’exili i, des de l’exili, continua la seva feina compromesa i d’investigació de la corrupció instal·lada al seu país, Hondures, dins de les estructures de poder.»

Periodista, escriptor, locutor, va néixer a San Pedro Sula, Hondures, on ha exercit la seva professió durant dècades. També un activista pels Drets Humans i ha treballat en la rehabilitació de joves associats a bandes delictives. Els reportatges d’investigació de Robles s’han centrat en la corrupció, malversació de fons públics, explotació de recursos naturals, així com l’explotació sexual de dones i nens. Aquests reportatges han tingut una àmplia difusió en els mitjans i en les pàgines web de referència de les organitzacions per a la defensa dels drets humans a Hondures.

La seva feina de periodista, associada a la seva faceta d’activista, l’han portat a ser objecte de múltiples amenaces i intimidacions, per part tant de les autoritats governamentals com del crim organitzat. Cal recordar que Hondures està considerat un dels països més perillosos per als periodistes. Des de 2003 a 2016, com a mínim 60 periodistes han estat assassinats a Hondures, entre ells Berta Cáceres, la coneguda activista en la defensa del medi, assassinada el 2016. Molts pocs d’aquests casos han estat investigats degudament.

Els atacs contra Robles van augmentar exponencialment després dels seus reportatges sobre l’activitat il·legal coneguda com a “Impostos de guerra”. Es tracta d’extorsions fetes a petits comerços per part de bandes criminals en les quals estaven implicats membres del govern nacional, policia, exèrcit i grans empreses. Robles va investigar àmpliament el tema i, a finals del 2015, en va començar a parlar en el programa de la ràdio local ‘Centro Informativo’ on col·laborava, emetent el testimoni de les víctimes de la trama delictiva.

A partir d’aquell moment, el seu telèfon va ser intervingut, les xarxes socials on escrivia van ser piratejades i va començar a rebre amenaces directes, perquè abandonés la seva investigació periodística. A les amenaces verbals van seguir els fets: un intent d’atropellament i el tiroteig d’un vehicle en marxa.
Finalment, el 19 de setembre del 2016, Robles va ser segrestat en ple carrer i durant més de quatre hores va ser sotmès a una pallissa brutal. Va ser alliberat amb l’avís que deixés d’investigar.

Els tres mesos següents van significar per a ell viure sota la constant amenaça de ser assassinat, i va haver de canviar tot sovint de domicili.
Gràcies al suport de Reporters sense Fronteres, Freedom House i el PEN Internacional va poder fugir d’Hondures i va refugiar-se a Espanya el desembre d’aquell any.

Des de l’exili, Robles ha continuat actiu en el seu periodisme d’investigació que abraça bona part dels països d’Amèrica Llatina, la qual coneix a fons gràcies a les llargues estades que hi va fer a causa dels seus reportatges. Actualment, també a l’exili, continua rebent amenaces per la denúncia que fa en els seus articles a les xarxes socials del crim organitzat i de la corrupció del govern del seu país.

Periodisme i compromís.El preu d’informar a Amèrica Llatina
Dia: Dimarts, 12 de juny
Hora: 18.30 hores
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya, Ramla Catalunya, 10.
Organitza: Pen Català
Presenten: David Llistar (Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona) i Carme Arenas (Pen Català).
Conversen: Milthon Robles i Francesc Ràfols