El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat la IV edició de l’Anuari dels Silencis Mediàtics en el qual es recullen un seguit de reportatges sobre qüestions que la majoria de mitjans de comunicació no publiquen o no destaquen convenientment. Enguany són quinze els treballs que s’hi inclouen i hi destaquen temàtiques com les ajudes públiques a les escoles de l’Opus, els sous dels alts executius de les empreses de l’Ibex35 amb seu als Països Catalans, les inversions de Qatar a Catalunya, els dirigents del PP més beneficiats per la reforma de la Llei de Costes o l’experiència de la gestió de l’Ajuntament del Figaró (Vallès Oriental) on hi ha un procés de democràcia participativa força interessant. El projecte, com cada any, ha estat possible gràcies a una operació de microfinançament a través de Verkami en la qual hi han participat 438 micromecenes que han aportat entre tots ells 10.470 euros, un 80% del pressupost. L’edició està feta conjuntament amb l’observatori crític dels mitjans Media.cat i Pol·len Edicions.
L’obra va ser presentada de manera privada als micromecenes el passat divendres 25 d’abril, acte en el qual el cantautor valencià Feliu Ventura va interpretar cançons fetes a partir de les temàtiques tractades en els reportatges. La presentació formal de l’anuari es va fer el dilluns 28 a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El treball es pot descarregar a la web de Media.cat. En aquest mateix portal es detallen les llibreries on es pot adquirir el llibre en paper.
L’anuari ha estat coordinat pels periodistes Roger Palà i Sergi Picazo que han anunciat que ara deixaran aquesta tasca per donar pas a d’altres persones per la qual cosa aquesta edició de l’anuari es pot considerar com el tancament d’un cicle i l’inici d’un altre que ha de permetre l’impuls del projecte després de la consolidació d’aquesta iniciativa periodística. En l’acte de presentació Palà va destacar que Els Silencis Mediàtics «és un projecte constructiu, no és contra ningú, ni contra els mitjans ni contra els periodistes que hi treballen». Un altre aspecte remarcable és la joventut de la majoria dels autors dels reportatges, ja que dos terços són periodistes –o estudiants– nascuts després de 1980. L’SPC felicita el Grup Barnils i la resta de promotors de l’anuari per aquesta iniciativa, ja plenament consolidada en el marc del periodisme català.