Cal regular per llei la feina dels periodistes a la peça per combatre la seva precarietat
En el Dia Mundial per la Llibertat de Premsa reclamem que es desenvolupi l’article 52 de l’Estatut
El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació lamenta que, un any més, la ciutadania i els treballadors dels mitjans de comunicació no poden celebrar com correspondria l’1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, i el 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Ens adherim al comunicat fet públic per la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) que constata que «als acomiadaments massius, l’escandalosa precarietat en el treball i el tancament de mitjans de comunicació cal sumar l’atac a la llibertat d’expressió i d’informació que suposa la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana –coneguda com a Llei Mordassa–i el pas que ha donat el Govern espanyol a favor de la concentració de mitjans: ha convocat un concurs públic per adjudicar sis noves llicències de Televisió Digital Terrestre (TDT) en obert i de cobertura estatal, al que, presumiblement, només podran presentar-se els grans grups audiovisuals que ja acaparen la majoria dels canals.
El Govern que presideix Mariano Rajoy ha convocat aquest concurs vulnerant la Llei General de la Comunicació Audiovisual (LGCA), que obliga a repartir les llicències entre el servei de televisió públic, el privat i les iniciatives socials. Per a aquestes darreres no s’ha establert la reserva en el domini públic radioelèctric que estableix la llei. A més, el Govern exigeix una fiança de sis milions d’euros com a garantia provisional per sol·licitar un canal i ha manifestat la seva disposició a facilitar que les noves llicències s’afegeixin a les que ja acumula el duopoli comercial de Mediaset i Atresmedia. Això confirma que no pretén pas «ampliar l’expressió lliure i pluralista de corrents d’opinió», com s’indica en la convocatòria de l’esmentat concurs.
Per contra, aquest concurs augmentarà encara més la perillosa concentració de mitjans que ja existeix a Espanya. Un bon exemple són els dos grans grups privats audiovisuals esmentats, que en conjunt copen més del 87% del mercat publicitari televisiu estatal, segons la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència. Un Govern desprestigiat aprofita la seva agonia final per beneficiar els grans grups del poder audiovisual, violant el mandat de la LGCA que obliga a «protegir al ciutadà de posicions dominants d’opinió per garantir el pluralisme». En el seu comunicat, la FeSP exigeix la paralització d’aquest concurs perquè sigui convocat pel nou Govern després de les properes eleccions i que no exigeixi una fiança tan desbarrada.
A Catalunya, a més, tenim pendent el desenvolupament legislatiu de l’article 52 de l’Estatut, tot i que hi ha un mandat parlamentari. El mes de juny de l’any passat el Parlament va aprovar una moció que insta el Govern català a regular el dret a la informació de la ciutadania. Per això, emplacem, doncs, l’Executiu que presideix Artur Mas a impulsar les actuacions necessàries per complir amb el mandat de la Cambra catalana i els grups parlamentaris a fer el seguiment que calgui perquè aquell mandat no quedi en un calaix.
Per als treballadors de la informació, l’1 i el 3 de maig són dues cares de la mateixa moneda. Uns treballadors precaritzats no poden garantir una bona qualitat de la informació. Per això convoquem els professionals de la informació a participar en les mobilitzacions i actes convocats per celebrar tant el Dia Internacional dels Treballadors com el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. L’últim any s’ha vist com prosperaven diferents iniciatives del govern del PP que suposen greus agressions als drets i llibertats civils. En canvi, segueix sense aprovar la seva assignatura pendent de fa molts anys de regular legalment la professió periodística i elaborar una Llei de Drets Laborals dels Periodistes la manca de la qual segueix provocant que el col·lectiu més desfavorit del sector, els col·laboradors, segueixin pagant amb major duresa els efectes de la crisi. Per això seguim reivindicant, per tant, el reconeixement legal dels col·laboradors periodístics.
Per recolzar i donar rellevància a aquesta lluita, aquest any, el sindicat ha incorporat a la pàgina web –com també a la de la FeSP– un espai específic per a aquest col·lectiu, on s’agrupen les notícies, els comunicats, els documents…, tota la informació que té en els #periodistes a la peça el seu tema principal.
Aquests 1 i 3 de maig,
defensem unes condicions laborals dignes i justes,
una informació al servei de la ciutadania
i la fi de la manipulació a TVE i en altres televisions i ràdios públiques!
Barcelona, 29 d’abril de 2015