El canal participatiu de televisió La Veïnal ha començat les seves emissions. Concretament, des del 4 maig passat es pot veure aquest canal comunitari, radicat a Barcelona, que s’anuncia com un projecte «que neix per a donar veu directament a la ciutadania i en els barris», i compta amb les aportacions veïnals. Han donat vida al projecte els col·lectius audiovisuals participatius i de comunicació comunitària barcelonins Lamosca.tv ,Cé, Càmeres i Acció, Teleduca, NeokinokT , PasoaPaso , UbuT , elParlante, Fora de Quadre i Telenoika amb objectius de «fer visible la multiplicitat de realitats i veus dels barris de la ciutat que ara són exclosos de les narratives dels mitjans».
Aquest projecte s’estava estava gestant des de 2017 i, segons els seus impulsors, «la crisi sanitària de la COVID-19 ha accelerat la seva posada en marxa, que compta amb el suport de Cultura Viva, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) que aposta pels processos de democràcia cultural dins d’un model d’innovació públic-comunitària. La Veïnal vol ser, doncs, un espai de trobada on la ciutadania es pugui interconnectar, mitjançant un suport audiovisual atent als temes que més els interessin, i compartir uns continguts estructurats per temes, barris i espais. Entre altres, s’ofereixen propostes d’art i cultura, de poesia, de debat, d’humor, dirigides als i les joves, però també altres relacionades amb feminismes, a més de curtmetratges socials i altres propostes de cinema o recursos dirigits a la formació, de caràcter laboral, de suport psicològic ….»
La Veinal va començar reunint continguts generats per les entitats organitzadores, però ja fa setmanes que utilitzen l’etiqueta # femlaveïnaldesdecasa per convidar la ciutadania a proposar els continguts que ells mateixos voldrien veure. Així, s’han anat afegint a la iniciativa poetes, humoristes, vídeocreadors, músics i músiques o editorials, entre altres col·lectius. Qui vulgui participar-hi, només ha de posar-se en contacte amb La Veinal mitjançant el seu correu electrònic o bé participar en les xarxes amb l’etiqueta #femlaveinaldesdecasa.
Entre les iniciatives més destacades, un espai dedicat a Psicologia i cures i un altre dedicat als Drets Humans , en els quals s’ofereix assessorament psicològic o jurídic de manera altruista i a càrrec de professionals de cada àmbit. Per participar, només cal escriure a psicologia@laveinal.cat o dretshumans@laveinal.cat o bé emplenar els formularis que trobarà a la web, en cadascuna d’aquestes seccions.