És reportera de Periodismo Humano i de Cuarto Poder. El jurat ha destacat la seva exemplar trajectòria professional i el seu compromís amb els drets humans.

El Jurat del IX Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado ha concedit aquest guardó a Mónica García Prieto, periodista espanyola que des de 1996 ha cobert conflictes internacionals a Rússia, els Balcans, Orient Mitjà i Àsia. En l’acta, els integrants del jurat, que han atorgat el premi per unanimitat, han destacat la seva dilatada i exemplar trajectòria professional en zones de conflicte, el seu compromís amb els drets humans, la profunditat de la seva mirada personal i el seu gran talent narratiu.

García Prieto va començar professionalment a Onda Cero. L’any 2000 es va incorporar a la redacció d’internacional d’El Mundo a Madrid com a reportera. Al 2001 va ser enviada a cobrir la guerra civil a Macedònia. Després dels atemptats de l’11 de setembre, es va centrar a l’Orient Mitjà i l’Àsia Central, des d’on va informar de la invasió d’Afganistan per Estats Units i els disturbis a Pakistan. El 2004 va cobrir les eleccions parlamentàries i presidèncials a l’Iran. El 2005 va demanar un període sabàtic a El Mundo per concentrar-se en el conflicte israelià-palestí i a la fi d’octubre d’aquest mateix any va cobrir la crisi política a Líban. Al juny i juliol de 2006 va ser testimoni de l’ofensiva israeliana a la Franja de Gaza que va seguir a la captura del soldat Guilad Shalit, i poc després va acabar al Nord d’Israel per informar sobre el següent conflicte que va castigar a la regió: la guerra entre Israel i Hizbulá. El 2007 es va traslladar al Líban i des d’on va exercir fins ara com a corresponsal a l’Orient Mitjà. En aquests anys ha viatjat a la major part dels països de l’entorn (Egipte, Síria, l’Iraq, Jordània, Unió dels Emirats Àrabs, Kuwait o Bahrain). Des del 2010, està treballant com a col·laboradora per als mitjans digitals Periodismo Humano i Cuarto Poder i, de forma esporàdica, per a la ràdio alemanya.

El IX Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado es lliurarà a la guanyadora el proper 7 d’abril, al Saló de Mosaics de l’Alcàsser dels Reis Cristians de Còrdova en una cerimònia en la qual, un any més, es recordarà la figura de Julio Anguita Parrado, el jove periodista cordovès que va perdre la vida el 7 d’abril de 2006 a l’Iraq i en la memòria del qual el Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA) organitza aquest premi.