La Federació Europea de Periodistes (FEP) –filial europea de la FIP- ha posat a l’abast el seu “Manual de Drets d’Autor” amb la finalitat d’orientar als periodistes sobre les maneres de protegir aquests drets que, en el cas espanyol, són atacats i vulnerats diàriament per moltes empreses de mitjans.

“Els periodistes, tant de plantilla, a la peça o freelance, s’enfronten a dificultats cada vegada més grans per defensar els seus drets d’autoria” ha dit Arne König, president de la FEP.

Mike Holderness, autor del manual i president del Grup d’Experts en Drets d’Autor del qual forma part la FeSP, ha assenyalat que el major repte al qual s’enfronten els periodistes en aquest tema “són les exigències irracionals dels editors i empreses audiovisuals”. Segons va explicar, “aquests empresaris pretenen la utilització màxima dels nostres treballs pel menor salari; a més, ara volen reutilitzar els nostres treballs per a altres usos sense cap cost addicional”.

Aquests abusos són cada cop més incontrolables per la facilitat dels mitjans on line per copiar, alterar o distorsionar aquests treballs per impedir la identificació de l’autor.

El manual recull directrius i consells pràctics d’actuació en el set capítols següents:
– Tot allò que els periodistes han de saber sobre drets d’autoria i copyright.
– Última legislació europea i internacional en matèria de drets d’autoria.
– Guia sobre la conclusió dels contractes.
– Models de convenis col•lectius.
– Com funcionen les societats de gestió de drets d’autoria.
– Com reaccionar davant les violacions dels drets d’autoria.
– Tendències i futurs reptes en la defensa de la propietat dels drets d’autoria.

De moment, podeu descarregar el manual en versions anglesa i francesa.